Hoppa till innehållet

Tidöregeringen

Skattesmäll för ministern – lämnade oriktig uppgift

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Bild: Lars Schröder/TT

Dagens ETC

Landsbygdsminister Peter Kullgren åker på skattetillägg efter att ha lämnat oriktiga uppgifter i sin deklaration. Det framgår av handlingar från Skatteverket som Dagens ETC har tagit del av.

I samband med regeringsbildningen utsågs Peter Kullgren (KD) till landsbygdsminister, efter att dessförinnan ha varit partisekreterare hos Kristdemokraterna. Tidigare har han även varit kommunpolitiker och kommunalråd i Karlstad.

Nu åker ministern på skattetillägg, framgår av en handling från Skatteverket som Dagens ETC har tagit del av. Beslutet rör Peter Kullgrens tid som partisekreterare.

Under flera års tid har landsbygdsministern gjort avdrag i deklarationen för ökade levnadskostnader, bland annat dubbla boenden, till följd av tjänsten som partisekreterare. Det har han också haft rätt till, konstaterar Skatteverket, eftersom Peter Kullgrens tidigare hustru förvärvsarbetade på hemmaorten. Paret skildes dock under 2021. Trots det har ministern fortsatt att göra avdrag under 2022 – innan han blev minister och fick rätt till avdrag igen – och det är detta som Skatteverket slår ner på.

”Du har genom att begära avdrag för ökade levnadskostnader med ett för högt belopp, och inte lämnat några upplysningar om avdraget, lämnat en sådan oriktig uppgift som medför att skattetillägg ska tas ut. Den oriktiga uppgiften uppgår till 65 995 kronor”, skriver myndigheten i sitt beslut. 

Totalt rör det sig om 14 770 kronor i skattetillägg för ministern, som å sin sida ”anser att skäl för befrielse från skattetillägg finns då avdraget berott på en felbedömning av en regel eller betydelsen av de faktiska förhållandena”, enligt Skatteverkets handlingar. Någon sådan befrielse har dock inte myndigheten gått med på.

”På grund av min familjesituation har jag boende både i Karlstad och i Stockholm. Min tolkning av skattereglerna var att de medgav avdrag för dubbelt boende under år 2022. Det var dock enligt Skatteverket en felaktig tolkning, och jag har därför rättat till det och betalt in de 6068 kronor som jag hade att betala enligt deras beslut”, skriver ministern i ett mejl till Dagens ETC.