Inrikes.

2017-06-21 09:40
Sveriges skattesystem lockar de allra rikaste.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Sveriges skattesystem lockar de allra rikaste. 
Puffetikett
Dagens ETC

Skatterådgivarens rekommendation till rika: Flytta hem till Sverige

Sverige har blivit ett av världens mest förmånliga länder att vara rik i.

En skatterådgivare som Dagens ETC har talat med råder numera sina mest välbärgade klienter att flytta hem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Om du är en förmögen person som bor utomlands och har betalat skatt på ditt kapital och placerar alla dina pengar enligt de regler vi har i Sverige, då får du väsentligt lägre skatt än i de flesta andra länder, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Han är välrenommerad skatte­rådgivare, anlitad av ­några av Sveriges rikaste personer, men vill inte förekomma med namn i tidningen. Det är en ljusskygg bransch han jobbar i. Sverige har idag fler miljardärer per capita än USA, men få är synliga i offentligheten. En fjärdedel av dem är skrivna i skatteparadis utomlands. 

Antalet som flyttar hem har dock ökat de senaste åren. Anledningen är enkel. När den amerikanska skattesänkar-lobbyn förra året listade de industriländer med mest ”konkurrenskraftiga skattesystem” hamnade Sverige på femte plats, mittemellan Luxemburg och Schweiz.

Slopade skatter

Främst beror det på kombinationen av avskaffad förmögenhetsskatt, arvsskatt och att vi infört väldigt förmånliga kapitalförsäkringar och investeringssparkonton, enligt skatterådgivaren. Utöver det har det blivit i princip skatte­fritt att äga dyra fastigheter. I de andra nordiska länderna utmålas Sverige i dag som ett skatteparadis för rika, säger han.

Stämmer den bilden?

– Ja, under vissa förutsättningar är det så. Men det är väl bara bra att miljardärerna kommer hem, tycker jag.

Han poängterar att Sveriges skattesatser på både löner och kapitalinkomster fortfarande är väldigt höga. Men för dem som redan har en förmögenhet finns stora möjligheter att få betydligt lägre skatt.

Under vissa omständigheter kan den som smitit från skatt till och med få tillbaka pengar om de flyttar tillbaka till Sverige. Vid en självrättelse går det nämligen att kräva mellanskillnaden om skatter som betalats utomlands visar sig vara lägre här – exempelvis EU-källskatten på räntor, som är fem procent lägre i Sverige.

Lägre kapitalskatter

Och för välbärgade som redan bor i Sverige finns också stora möjligheter att omvandla löne­inkomster till lägre kapitalskatter. Skatterådgivaren vi talat med nämner bland annat de så kallade 3:12-reglerna, som ger delägare av fåmans­bolag stora skattelättnader. Liksom möjligheten att förvalta sin förmögenhet genom olika bolagsstrukturer. 

Regeringen har föreslagit att 3:12-regelverket stramas åt, vilket enligt finansdepartementets uträkningar skulle slå mot just den rikaste hundra­delen av befolkningen.

Förra veckan hotade dock ­allianspartierna med misstroendevotum och regeringskris om förslaget inte dras tillbaka.