Inrikes.

2016-08-09 12:00
Bild: Dan Hansson/TT

”Skattemiljarder på gissningar”

Den 1 augusti utökades rutavdraget till att gälla trädgårdsarbete, flyttjänster och IT-tjänster i hemmet. Förhoppningen är att fler arbetstillfällen för nyanlända ska skapas, men att rut över huvud taget innebär fler jobbtillfällen är omdebatterat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

I den senaste migrationsuppgörelsen med alliansen kom regeringspartierna fram till att utöka rutavdraget. Socialdemokraterna sänkte taket på rutavdragen till 25 000 kronor efter valet, men nu utökas det alltså till att gälla ytterligare tre fält.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Som huvudargument används att rutavdraget har skapat 21 000 arbetstillfällen, men när datorföretagaren Johan Lundberg, som också är ordförande i tekniska nämnden i Lidköping för Vänsterpartiet, granskade siffrorna kunde han inte hitta ursprunget till siffrorna.

– Det är jättekonstigt, det går inte att hitta data som stödjer de siffror som förespråkarna presenterar. Enligt en enkät på skatteverket har fler jobb skapats, men enligt SCB:s statistik så har det inte blivit fler jobb. Någonstans finns det alltså en faktor som inte stämmer överens med varandra, och slutsatsen är att man alltså gissar fram de här siffrorna, säger han.

"Har genererat tusentals jobb"

Inte heller Dagens ETC kan hitta något som stödjer att det skapats 21 000 nya arbetstillfällen tack vare rutavdraget och ingen på arbetsmarknadsdepartementet har gått att nå för en kommentar. Marco Venegas, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, svarar däremot.

– Det har genererat tusentals jobb, säger han först.

Hur vet du det?

– Man har pratat om detta. Jag tror att det litegrann är en gissning, när man får rabatt på tjänster så anlitar människor hantverkare i högre utsträckning.

Hur många jobb som regeringspartierna hoppas att den nya förändringen kommer skapa vet inte Marco Venegas, men han hoppas att åtgärden ska ”sätta igång någonting på arbetsmarknaden”.

– Det är omöjligt att säga på förhand hur många jobbtillfällen som kommer skapas. Det beror på de som behöver tjänsterna och de som utför tjänsterna också, det måste finnas människor som kan utföra tjänsterna.

Läs vidare på nästa sida: Kritik mot omfördelningspolitik