Politik.

2015-10-07 09:13
Jimme Åkesson. Henrik Montgomery/TT
Jimme Åkesson.

Skattehärvan i SD växer

SD-bolaget Samtid & Framtid misstänks ha gjort olagliga momsavdrag på 162 750 kronor genom ett förtäckt avgångsvederlag och falska fakturor. Två partitoppar står åtalade för skattebrott, men pengarna går att härleda hela vägen upp till partiledaren Jimmie Åkesson och förre partisekreteraren Björn Söder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Så vandrade pengarna från SD till Per Björklund

Per Björklund, tidigare ekonomichef vid Sverigedemokraterna, åtalades i slutet av september för medhjälp till grovt skatte- och bokföringsbrott tillsammans med riksdagsledamoten Martin Kinnunen. Åtalen rör bland annat ett misstänkt förtäckt avgångsvederlag från Sverigedemokraterna, som går att härleda hela vägen upp i partitoppen.

Bakgrunden är att Per Björklund avskedades från sina uppdrag hos SD i november/december 2012, enligt vittnesförhör i målet för att han varit berusad och uttalat sig rasistiskt vid en partitillställning. I samband med avskedet krävde Per Björklund 18 månaders avgångsvederlag. Men enligt honom själv ville inte partiet gå med på detta, något som även SD-toppen Björn Söder bekräftar i förhör.

Hyrdes in som konsult

Istället hyrdes Per Björklund in som konsult för att sköta ekonomisk redovisning, budgetering och annan ekonomisk styrning vid Samtid & Framtid AB, ett företag tillhörande Sverigedemokraterna. Enligt utredningen utfördes dock aldrig något arbete värt namnet, men Per Björklund fakturerade ändå 81 375 kronor i månaden inklusive moms i tio månaders tid under 2013.

– Det var partiet som hittade på den här konstruktionen för att bli av med mig, det var ett sätt för mig att få ut 18 månaders ersättning som motsvarade den lön jag tidigare hade som ekonomichef. Min enskilda firma startades enbart för att hantera pengaflödet till mig, säger han i förhör.

I ett PM från Ekobrottsmyndigheten som finns i förundersökningen konstaterar man att ”utbetalda belopp är ett förtäckt avgångsvederlag till Björklund från Sverigedemokraterna”.

Möjliggjorde momsavdrag

Genom att betala ut ersättningen som konsultarvode istället för avgångsvederlag kunde SD-ägda bolaget Samtid & Framtid göra momsavdrag på 162 750 kronor, och kostnadsavdrag på 651 000 kronor år 2013. Men eftersom det enligt åtalet aldrig utförts något arbete så har avdragen varit olagliga. De pengar som tillfallit Per Björklund ska enligt utredningen ursprungligen komma från partiets kassa, något som framgår av Ekobrottsmyndighetens PM och andra dokument i målet. Vid ett sammanträde med partiets verkställande utskott den 14 mars 2013 beslutades att 895 125 kronor skulle utbetalas till Blåsippan AB, även det ett företag som ägs av Sverigedemokraterna och moderbolag till tidigare nämnda Samtid & Framtid. Den som undertecknade beslutet var ingen mindre dåvarande partisekreteraren Björn Söder. I förhör säger han sig först inte veta hur summan räknas fram, men förevisas sedan ett protokoll från VU-sammanträdet.

– Pengarna avser Per Björklund. Efter att han arbetsbefriats tyckte vi att det var lämpligt att han kunde ta hand om ekonomiarbetet som konsult i Samtid & Framtid AB. Alla tyckte att det var ett bra förslag, säger Björn Söder i förhör.

Däremot förnekar han all kännedom om vilket arbete Per Björklund utfört eller inte utfört.

Slussades genom flera bolag

Den 24 maj 2013 slussas samma summa, 895 125 kronor, vidare från Blåsippan till dotterbolaget Samtid & Framtid. Styrelseordförande i Blåsippan var vid denna tidpunkt Jimmie Åkesson. Andra ledamöter var SD-toppen Richard Jomshof och tidigare vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. På det bankallegat som utfärdats i samband med överföringen står att utbetalningen görs ”enligt styrelsemöte 2013-03-13”.

Slutligen har Per Björklund genom sin enskilda firma fakturerat Samtid & Framtid på 81 375 kronor i månaden i tio månader för jobb som enligt utredningen alltså aldrig utförts. I styrelsen för Samtid & Framtid satt partiets före detta pressekreterare Martin Kinnunen, som ”sist i ledet” har blivit åtalad för skatte- och bokföringsbrott. Dagens ETC har sökt Per Björklund, som dock hänvisar alla frågor till sin advokat. Såväl Martin Kinnunen som Per Björklund förnekar brott.

Fotnot: Dagens ETC varit i kontakt med Per Björklund som hänvisar alla kommentarer till sin advokat.

Om bolagen

Sverigedemokraterna äger bolaget Blåsippan AB, som startades i början av 2009. Företaget har enligt verksamhetsbeskrivningen tidigare sysslat med försäljning av SD:s reklamartiklar, men på senare år främst förvaltat dotterbolaget Samtid & Framtid AB. Det sistnämnda företaget bildades i början av 2012, enligt verksamhetsbeskrivningen för att ”bedriva publicistisk verksamhet både som tidning men även i form av rörliga bilder och ljud samt därmed förenlig verksamhet”.

I styrelsen för Blåsippan AB satt bland annat Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof fram till den 18 mars 2014. I Samtid & Framtids styrelse har Martin Kinnunen suttit som ledamot sedan 11 februari 2013, tillsammans med Paula Bieler som varit suppleant.