Inrikes.

2018-04-16 14:04

Sjukvård och #metoo i sista budgeten inför riksdagsvalet

Det var fortsatta satsningar på välfärden i motsats till skattesänkningar som regeringen ville kommunicera när den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten presenterades, där mindre justeringar för 2018 kan göras. Satsningarna kostar staten 2,6 miljarder utöver de 40 som redan lagts.

Mer pengar till vård och omsorg

600 miljoner ska gå till bättre tillgänglighet i hälso- och sjukvård, bland annat för att kommunerna ska kunna behålla viktig kompetens hos personer som annars skulle ha gått i pension. 350 miljoner ska låta äldreomsorgen investera i ny teknik för ökad tillgänglighet, vilket också är tänkt att minska belastningen på akutmottagningarna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Satsningar efter #metoo

125 miljoner kronor ska gå till åtgärder mot sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling. Det handlar mest om utbildningsinsatser inom sociala myndigheter, skola, inom rättsväsendet och på Brottsoffermyndigheten. 50 miljoner går också till tjej- och kvinnojourer.

Fortsatt klimatomställning

Utökat solcellsstöd och utveckling av  biogas läggs till det som sedan tidigare varit känt, att regeringen utökar stödet till elfordon till att även gälla båtmotorer.

Inga reformer för ökad jämlikhet

Trots att regeringen själva skriver att de ökande inkomstskillnaderna är ”oroande” så har inga större förändringar av beskattningen genomförts, varken i denna eller tidigare budgetar, något som Ulla Andersson (V) under måndagen framförde som partiets viktigaste kritik mot budgetsamarbetet med regeringen.

Jobb och etablering

Snabbare validering av invandrares kompetens inom vården, en satsning på sommarjobb och bättre SFI finns bland prioriteringarna på arbetsmarknaden.

Polis och tull

En mindre satsning på ökade anslag med 200 miljoner till polismyndigheten och 72 miljoner till tullverket görs också.

En stor engångssumma till kommunerna för flyktingmottagandet kostar nästan fem miljarder, men den redovisas inte som en satsning eftersom det är en skuld till kommunerna.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter