Kommentar / Andreas Gustavsson.

2021-02-22 14:10
Bild: Jessica Gow/TT / Dagens ETC
Puffetikett
Dagens ETC

Sjuk myndighet behöver hjälp att bli frisk

Försäkringskassan ska vara en del av skyddsnätet.

Men någonstans på vägen har organisationen tappat bort sitt centrala uppdrag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC har under flera år granskat Försäkringskassan och hur myndighetens djupt okänsliga och orimligt pådrivande hantering av människor som, av olika skäl, befinner sig i utsatta situationer har orsakat tragedier och den sortens nedbrytande stress som nog är svår att föreställa sig om man själv inte upplevt den.

Försäkringskassan ska vara en del av skyddsnätet.

Men någonstans på vägen har organisationen tappat bort sitt centrala uppdrag.

Dagens ETC har talat med privatpersoner som drabbats.

Dagens ETC har talat med handläggare som beskriver en intern kultur som är stenhård och där det anses vara en brist att ge varje fall en seriös, human bedömning.

Dagens ETC har konfronterat de politiker som antingen uppmuntrat denna förändring eller visat sig vara ovilliga att justera ett destruktivt systemfel.

Börjar det hända saker nu?

Kanske. 

Försäkringskassan ska se över sin egen verksamhet, rapporterar Ekot. Fler nekas sjukpenning. På vilka grunder? Hur hänger det ihop med politisk styrning? Följer praxis svensk lagstiftning? Det är avgörande att Försäkringskassan strävar efter en total genomlysning. Men detaljerna i denna utredning är ännu oklara, myndighetens ledning vill inte svara på frågor om det här – eller om externa ögon ska plockas in för att säkerställa en objektiv granskning.

Det senare är avgörande.

En sjuk myndighet är inte kapabel att förnya sig själv.

Förra året kom en statlig utredning som visade på mycket stora brister i just hanteringen av sjukpenning. Regeringen skärpte tonläget.

– Det är viktigt att klarlägga förhållandena och åtgärda eventuella brister, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

22 000 svenskar är idag beroende av försörjningsstöd eftersom de har nekats sjukpenning – trots att de har läkarintyg på att de är för sjuka för att arbeta.

Avslagen för sjukpenning har femdubblats de senaste fem åren. 

Det är fakta.

Dagens ETC intervjuade Shekarabi så sent som förra månaden.

– Man kan inte säga att långtidssjuka är skyddade, sa han då, men framhöll att regeringen gett Försäkringskassan en ny styrelse som har mer juridisk kompetens.

Alldeles oavsett som händer nu är det häpnadsväckande att en socialdemokratiskt ledd regering låtit det pågå så länge, med så uppenbart lidande för så många.