Inrikes.

2019-09-20 10:55
Bild: Henrik Montgomery/TT / AP / Twitter
Puffetikett
Dagens ETC

Sjöstedt träffar Snowden – Bildt rasar: ”En person som förrått sitt land”

Den tidigare utrikesministern rasar mot V-ledarens möte med visselblåsaren Edward Snowden i Moskva. Nu svarar Jonas Sjöstedt: ”Det är häpnadsväckande.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Det var på fredagsmorgonen som Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Twitter berättade att han träffat visselblåsaren Edward Snowden, aktuell med en bok om sitt avslöjande av amerikanska NSA:s massövervakning. 

Carl Bildt reagerade omedelbart. Han skriver att Snowden är en ”person som förrått sitt land och allvarligt skadat den demokratiska världen”.

”Häpnadsväckande uttalande”

Dagens ETC når Jonas Sjöstedt vid lunchtid fredag. Han befinner sig fortfarande i Moskva. Syftet med besöket är att träffa människorättsorganisationer, kvinnogrupper, hbtq-grupper och fria medier.

– Jag var nyss hos Novaja Gazeta, där Anna Politkovskaja arbetade innan hon blev mördad, säger Jonas Sjöstedt.

– Jag är här för att få en tydligare bild av det stegrande förtrycket från ryska staten.

Hur kom du i kontakt med Edward Snowden?

– Det kan jag inte berätta, vi fick gå lite olika vägar.

Vad talade ni om under ert möte?

– Mest om det stora behovet av att skydda privatlivet, inte bara från stater, utan även från den massiva övervakning som företag som Google och Facebook ägnar sig åt. Konkret handlar för Vänsterpartiet om att ta fram ny lagstiftning.

Carl Bildt kallar nu Snowden en ”person som förrått sitt land och allvarligt skadat den demokratiska världen”. Hur ser du på det?

– Det är häpnadsväckande. Snowden avslöjade olaglig avlyssning, NSA bröt mot amerikansk lag. Det hedar honom att han gjorde det. 

Snowden lever i exil i Ryssland. Han anklagas av vissa för att gå Kremls ärenden, i princip att han skulle vara rysk spion. 

– Han är inte där frivilligt, men han riskerar att gripas om han lämnar Ryssland. Snowden är dessutom väldigt kritisk mot utvecklingen i Ryssland, något han ofta franför. Jag ser det som smutskastning att kalla honom spion.

När det begav sig hävdade många att han borde ges asyl i Sverige. Vad säger du om det idag?

– Jag tycker att det kan finnas grund för det, men då måste det vara säkert att Sverige inte utlämnar honom till USA. Men det är inte politiker som ska avgöra asylärenden.