Inrikes.

2020-09-22 12:05
Oscar Sjöstedt (SD) får medhåll av Jan Ericson (M). Bild: Claudio Bresciani/TT / Skärmdump från Twitter
Oscar Sjöstedt (SD) får medhåll av Jan Ericson (M).
Puffetikett
Dagens ETC

Sjöstedt (SD) hånade funktionsnedsatt i riksdagen – får stöd av M-politiker

”En migrationspolitik som attraherar människor med lågt intellekt.”

Uttalandet har väckt stark kritik i sociala medier – men den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson ger Oscar Sjöstedt rätt. Se videon med den kontroversiella kommentaren här.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På Twitter kommenterar riksdagsledamoten Jan Ericson (M) Oscar Sjöstedts uttalande så här: ”I just denna fråga har han väl en poäng?”

Det handlar om en kommentar från Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson och finansministerkandidat Oscar Sjöstedt som igår väckte stor ilska i sociala medier.

Oscar Sjöstedt nämner ett fall där en man med ”lindrig intellektuell funktionsnedsättning” har fått uppehåll i Sverige. Han beskriver personen nedlåtande som inte ”särdeles begåvad” och  beklagar att mannen fått ”livstids försörjning på de svenska skattebetalarnas bekostnad”.

– Vad säger ni om att i stället föra en migrationspolitik som attraherar människor med lågt intellekt så för vi en migrationspolitik som attraherar människor med högt intellekt. Vore det helt verklighetsfrämmande för den här kammaren? frågar sig Oscar Sjöstedt.

Många andra riksdagspolitiker har delat ett videoklipp med uttalandet och ifrågasätter SD:s människosyn.

”Det mest människoföraktande yttrande som hörts i i riksdagen på länge”, twittrar Annika Strandhäll (S).

Ali Esbati, som är riksdagspolitiker från Vänsterpartiet, menar att han inte är förvånad över att den här människosynen finns hos Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna är ett parti med nazistiska rötter och det här är ju en typ av retorik som florerar helt öppet både bland SD:s nätanhängare och partiets ledande företrädare. De har egentligen inga gränser för hur man beskriver flyktingar från olika delar av världen. Men jag är lite överraskad över att det kom upp i riksdagens talarstol, säger han till Dagens ETC.

”Är det med dessa du och moderaterna ska föra vuxna samtal med Ulf Kristersson?”, frågar Annika Strandhäll vidare på Twitter.

Dagens ETC söker Sverigedemokraterna och Moderaterna.