Inrikes.

2017-11-28 17:00

#sistaspikenikistan – Kvinnorna i byggbranschen säger ifrån

Efter skådespelare, journalister, musiker, idrottare, jurister och politiker – nu kvinnorna i byggbranschen. Över 4 600 kvinnor har skrivit under uppropet mot sexism och övergrepp i branschen.

Metoo-vågen fortsätter svepa över landet. Nu har 4 627 kvinnor inom byggbranschen undertecknat uppropet #sistaspiken­ikistan. I uppropet återvinns vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp från runt 200 kvinnor.

Många vittnar om en macho­kultur, om att ständigt mötas av sexistiska skämt, om att få sin kompetens ifrågasatt, om maktstrukturer som gynnar männen, eller om regelrätta övergrepp. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En av upprorets undertecknare skriver till exempel:

”På en konferensresa med företaget hamnade vi efter middag och utgång på ett hotell­rum. Dagen hade varit lång och kvällen likaså så jag råkade somna. Ingen fara, tänkte folk, vi är ju bland kollegor. På natten vaknade jag av att personen som bodde i rummet hade sex med mig. I ren skräck och chock vågade jag inte göra något. När jag gick därifrån sa han bara hånfullt ’Ska du gå runt och vara sur över det här nu’. Jag orkade inte anmäla, även av rädsla för att det skulle slå tillbaka mot mig. Företaget hade med säkerhet hållit honom om ryggen då han var överordnad mig. I dag är han chef på en av de största konsultfirmorna.”

Snickaren Emmelie Renlund som var med och startade uppropet menar att det är särskilt viktigt att såväl tjänstepersoner som yrkesarbetare från alla delar av byggbranschen nu samlats i ett gemensamt upprop.

– Det är ganska unikt att vi samlar så många yrkesgupper som stöttar varandra, säger hon till Aftonbladet.

Byggnads ordförande Johan Lindholm, säger att han ser allvarligt på vittnesmålen.

– Det är förfärligt och helt oacceptabelt att så många i branschen har blivit utsatta för sexuella trakasserier och olika former av sexism.