Inrikes.

2018-08-07 11:00
Gita Navabi (FI) och Gustav Fridolin (MP) under en partiledardebatt på Stockholm Pride i fredags, flankerade av Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C). Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Gita Navabi (FI) och Gustav Fridolin (MP) under en partiledardebatt på Stockholm Pride i fredags, flankerade av Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C).
Puffetikett
Dagens ETC

För sent för valtekniskt samarbete mellan FI och MP

Carl Granklint Rask och Karl Holmberg, båda mastersstudenter i statsvetenskap och medlemmar i Feministiskt initiativ respektive Miljöpartiet har föreslagit att de båda partierna skulle inleda ett valtekniskt samarbete för att rädda alla vänsterröster i hösten val. Kandidater från FI skulle placeras på Miljöpartiets lista.

”Intressant, men beslut om valsedlarna har redan tagits i valkonferenser”, säger Gita Nabavi, partiledare i FI.

– Vi studerar båda statsvetenskap och såg att scenariot i opinionssiffrorna påminner om 80-talet när Kristdemokraternas dåvarande partiledare Alf Svensson kom in i riksdagen genom ett valsamarbete med Centerpartiet, säger Carl Granklint Rask.

Ett valtekniskt samarbete handlar om att riksdagsledamöter med olika partitillhörighet står på samma lista. Det är de båda partier som ligger närmast spärren som har störst anledning att samarbeta. Och Carl Granklint Rask och Karl Holmberg ser att det finns likheter mellan FI och MP. Båda är folkrörelser, lite postmoderna, vill motverka SD och lyfter fram feminismen och miljöfrågan och båda partierna kämpar om samma väljare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Om MP eller Fi inte kommer in i riksdagen – eller i värsta fall om inget av partierna gör det – utgör de parlamentariskt uteblivna procenten en odiskutabel vinst för en högerpolitik där sannolikt Sverigedemokraterna kan komma att spela en central roll”, skriver de i en debattartikel i Svenska dagbladet.

Alf Svensson, som satt på centerpartistiskt mandat fram till 1988, är det enda exemplet på senare tid på partier som haft valtekniskt samarbete i riksdagsvalet. På kommunal nivå finns fler exempel.

Praktiskt möjligt

Rent praktiskt skulle det vara möjligt för FI och Miljöpartiet att ta fram nya valsedlar till valet.

– Det finns inget i vallagen som säger hur pass sent det kan göras, säger Hans-Ivar Swärd på Valmyndigheten. Det handlar bara om det praktiska, att tryckeriet ska hinna trycka dem och skicka ut dem. I praktiken talar vi om en vecka före valet, ungefär.

”Inga etiska betänkligheter”

Ett större problem är att det är för kort tid att fatta demokratiska beslut inom partierna.

– Det är sent, eftersom valsedlarna är tryckta och så, säger Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ.

– Valsedlarna sätts med kongressbeslut och alla partier har haft valkonferenser där de har bestämt vilka som ska stå på listorna. Vi måste respektera den demokratiska processen, och detta är en sak som inte har diskuterats demokratiskt i alla partier.

Det innebär emellertid inte att frågan inte kan återkomma:

– Jag ser inga etiska eller moraliska betänkligheter med ett valtekniskt samarbete, säger Nabavi. Vi pratar mycket om att demokratin behöver breddas. Vi skulle gärna se en lägre riksdagsspärr också. Jag tycker att det är viktigt att så många röster som möjligt får höras i ett demokratiskt samhälle.

Dagens ETC har förgäves sökt Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Valtekniskt samarbete

Valtekniskt samarbete kan förekomma i två former. Ett alternativ är att flera partier bildar en kartell, som tillsammans ställer upp i val. Då kan styrkeförhållandena bestämmas genom att partierna går ut med var sina listor under samma beteckning. På varje lista står då kartellnamnet och ett partinamn.

Det andra alternativet är att ett partis kandidater placeras på ett annat partis lista, vilket alltså var fallet med Alf Svensson (och fyra andra KD-kandidater) 1985. Karteller förbjöds i början av sjuttiotalet men frågan att tillåta dem har rests flera gånger också från borgerligt håll, senast i januari av Carl Hamilton, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.