Inrikes.

2020-09-15 12:25
Bild: Pontus Lundahl/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Seger för samebyarna – ingen möjlighet att överklaga jaktstopp

Efter samebyarnas begäran om att stoppa småviltsjakt på de marker de brukar året runt, har Länsstyrelsen i Jämtland beslutat om avlysning på ett flertal områden under längre tid, till fördel för samernas rätt till rennäringen och egen jakt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tidigare år har småviltsjakten stoppats i ungefär två veckor för varje sameby, eftersom den stört byarnas lagstadgade rätt att bedriva älgjakt och renskötsel. Tillfälliga avlysningar har också gjorts löpande under jaktsäsongen. I år gäller ansökningarna både fler och större områden än tidigare, och under längre tid, och fler områden har också stängts för småviltsjakt av Länsstyrelsen i Jämtland.

Flera småviltsjägare har överklagat beslutet om stopp för fågeljakt i Offerdalsfjällen i Jovnevaerie sameby. Men Jon Paulsen, chefsjurist hos Länsstyrelsen i Jämtland, menar att det bara är samebyarna själva som kan överklaga besluten. Istället blir det upp till regeringen att avgöra ifall Länsstyrelsen tagit rätt beslut.

– Vi har ett regelverk att förhålla oss till, vi ska titta på intrånget i samebyarnas jakträtt och olägenheterna för renskötseln. Vi har gjort en materiell prövning utifrån det som de har anfört i år och då har vi kommit fram till de här avlysningsperioderna, säger han till Sveriges Radio.

I år har samebyarna Tåssåsen, Handölsdalen och Mittådalen begärt att ingen småviltsjakt ska upplåtas på deras åretruntmarker under hela älgjakten i september och oktober, med hänvisning till egen jakt och renskötsel. Även Jovnevaerie och Njarke sameby skickade in begäran om avlysning av renskötselskäl i augusti.

– Det har vi gjort för att renarna ska få ro, och stanna på fjället. Tidigare höstar har de sprungit fram och tillbaka, säger Kjäll-Ove Klemensson, ordförande för Jovanevaerie fjällsameby, till Dagens ETC.

Avlysta områden

Att renarna stannat på fjället har haft stor betydelse, berättar han. Tidigare år har de skrämts ner till skogarna nedanför fjället, vilket ställt till det för dem som jagar älg på området och för samebyns rennäring.

– Det är stor skillnad nu. I år har vi kunnat ha sarvslakt och det funkade väldigt bra. I fjol då hade vi samlat ihop renarna i två dagar, och så kom två hundar och förstörde allting. De jagade ner renarna från fjällen och det blev ingen slakt.

Nöjd med beslutet

Han är nöjd med Länsstyrelsens beslut som innebär att ungefär hälften av markerna upplåts till småviltsjakt fram till den 7 september, då fler områden blir avlysta för älgjakt. Men fortfarande är inte områdena helt fria från inverkan från jägarna.

– Vi har problem med att helikopterbolag skjutsar ut viltjägarna till de områden som vi upplåter. Då flyger de över de avlysta områdena, och då är det inte helt fredat, säger han.