Kommentar / Eigil Söderin.

2015-10-08 09:02
Kl 20.15 19 juni 2013. Dagens ETC:s Eigil Söderin stötte på den då nyligen avhoppade SD-politikern Erik Almqvist i Budapest

Searching for Järnrörs-Erik

I två dagar har Dagens ETC granskat den sverigedemokratiska skattehärvan. Tobleroneaffärer och Juholtska bostadsbidrag är kaffepengar i jämförelse, skriver Eigil Söderin, nyhetschef på Dagens ETC.

Läs också: Svingade järnrör – fick tre miljoner

Med ett avslappnat leende sitter Erik Almqvist på uteserveringen med utsikt över Donau. Klockan är strax efter åtta i Budapest. Han är solbränd, ledigt klädd i en grönrandig Ralph Lauren-skjorta, och himlen är lika skimrande rosa som drinken han precis beställt på knagglig ungerska. En liter rosévin blandat med sodavatten i en stor sejdel. Det är den 19 juni 2013, och järnrörsskandalens efterdyningar rullar fortfarande i den svenska pressen. Kronprinsen som spåddes bli Jimmie Åkessons efterträdare tvingades plötsligt lämna partiet och sin riksdagsplats. Den politiska karriären är slut, ändå ser han väldigt nöjd ut. Idag vet vi att han hade anledning att fira.

***

Bara en månad tidigare landade 3 miljoner kronor från Sverigedemokraterna på Erik Almqvists företagskonto. Det spelade tydligen ingen roll att han svingat järnrör och gjort rasistiska utfall framför mobilkameran. Formellt hoppade han av, men bara ett år senare var han välkommen tillbaka som informell chefredaktör på SD:s nystartade nättidning Samtiden. Mönstret går igen. Oönskade personer kastas ut med huvudet före, men kretsen kring Åkesson sitter kvar eller får rejäla avgångsvederlag om de strular till det.

I två dagar har Dagens ETC granskat den sverigedemokratiska skattehärvan. Vi har visat hur partiets förre ekonomichef Per Björklund uttalat sig rasistiskt men istället för att försvinna direkt fick han ett avgångsvederlag som konsult på 895 125 kronor. Utbetalningen var olaglig menar åklagaren. Det ser ut som att partiet gjort allt för att minska skattekostnaderna vid transaktionerna. Allt finns i dokumenten som nu blivit offentliga i åtalet mot SD-toppen Martin Kinnunen som riskerar fängelse för grovt skattebrott.

Pengarna har slussats genom SD-ägda bolag där partiledaren är styrelseordförande. Det är osannolikt att Jimmie Åkesson inte känt till skattetrixandet. Dokumenten är signerade av dåvarande partisekreterare Björn Söder. För ett parti som förespråkar hårda straff för fuskare borde skattehärvan som nu rullas upp vara en stor belastning för ledningen. Men få interna kritiker har stigit fram. Och var är mediedrevet? Tobleroneaffärer och Juholtska bostadsbidrag är kaffepengar i jämförelse.

***

Solen går ner över Donau och sejdeln är tom. Erik Almqvist och mannen han druckit med med reser sig, hoppar in i en taxi och försvinner ut i natten. Eigil Söderin

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter