Inrikes.

2014-10-31 11:36
Sverigedemokraterna vill inte svara på varför Nils Jungenäs fortfarande sitter kvar i Solna kommunfullmäktige efter sina uttalanden.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Sverigedemokraterna vill inte svara på varför Nils Jungenäs fortfarande sitter kvar i Solna kommunfullmäktige efter sina uttalanden.

SD:s toppman kallade afrosvensk "schimpans"

Solna kommuns förstanamn Nils Jungenäs (SD) skrev att muslimers handikapp sitter i huvudet. Trots att SD har uppmanat honom att avgå representerar han fortfarande partiet i kommunfullmäktige. Varför? SD vill inte svara på den frågan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nils Jungenäs skrev rasistiska inlägg på nätet och avslöjades av Expressen den 11 september. Efter att ha blivit inröstad i kommunfullmäktige på ett av tre mandat valde Jungenäs att sitta kvar, trots uppmaningen att avgå. Sverigedemokraternas medlemsutskott har inte agerat. För sitt politiska engagemang får nu Jungenäs en ersättning på 30 000 kronor per år och runt 700 kronor per möte.

– Det stämmer att jag sitter för Sverigedemokraterna. Frågor som rör mitt personärende får du kontakta Martin Kinnunen om, säger Jungenäs som enda kommentar.

Men pressansvarige Martin Kinnunen (SD) vägrar svara på några frågor. Via sms hänvisar han vidare till pressekreteraren Henrik Gustafsson. Inte heller Gustafsson svarar.

”Rasismens epicentrum”

Kalle Larsson är ordförande vid Centrum mot rasism. Han är inte överraskad över att Nils Jungenäs kan sitta kvar.

– Nej det förvånar inte det minsta. Sverigedemokraterna är rasismens epicentrum i Sverige just nu och det är inget som helst problem för SD att ha rasister som företrädare. Enda problemet är om rasismen märks allt för tydligt. Då måste de agera, säger han.

Sven Kinnander (M) är kommunfullmäktiges ordförande i Solna. Han bytte ett par ord med Jungenäs under det första fullmäktigemötet.

– Jag frågade honom om han var utesluten ur partiet och det sa han att han inte var. Man kan ju undra över hur partiet sköter det, säger han.

Inte heller kommunfullmäktigeledamoten Stephanie Gilot (V) är imponerad av hur Sverigedemokraterna har skött ärendet.

– Jag har läst en del av vad han skrivit och det är rasistiskt. Det finns inget som försvarar de ord han använder.

Hur ser du på att han får sitta kvar för Sverigedemokraterna?

– Det är väldigt intressant med Sverigedemokraternas nolltolerans. Det känns som att det är ett spel för galleriet.

Inte ensam om att sitta kvar

Kalle Larsson menar att fallet med Nils Jungenäs följer ett klassiskt mönster i Sverigedemokraterna.

– Det finns många exempel genom åren där personer tvingats till avbön eller avgång för att senare vara tillbaka i den ena eller andra positionen.

Nils Jungenäs är inte ensam. Andra lokala sverigedemokrater sitter också kvar trots att de uppmanades att avgå innan valet. Sandor Högye, toppnamn i Vimmerby, jämförde flyktingar med kannibaler och huvudjägare vid en skoldebatt i början av september. Sverigedemokraternas medlemsutskott hotade honom med uteslutning om han inte hoppade av självmant. Sandor Högye vägrade och fick stöd av Mattias Bäckström Johansson, SD:s distriktsordförande i Kalmar län. Strax efter valet svängde även moderpartiet och nöjde sig med en skarp varning. Mattias Bäckström Johansson menar att Sandor Högyes uttalanden misstolkats av media.

– I sammanhanget var det otroligt korkat sagt. Men det gjordes som en ironiserande kommentar över en kulturrelativistisk uppfattning. Det var en debatt om islam och annat som skenat iväg.

Har ni fortsatt förtroende för Sandor Högye?

– I sak är det han sagt kanske inte avvikande. Däremot var det ett otroligt dåligt valt tillfälle. Ska man framföra partiets ståndpunkt i politiska debatter är det aldrig bra att ironisera om något. Det måste framgå solklart vad man menar, säger Mattias Bäckström Johansson.

Sandor Högye själv vill inte svara på Dagens ETC:s frågor överhuvudtaget.

– Jag har inget förtroende för journalister och det är det många som inte har, säger han.

Även Sverigedemokraten Håkan Malmgren i Tomelilla sitter kvar trots att han uppmanades av partiet att avgå innan valet. 

Dagen innan valet lovade Martin Kinnunen att alla som inte följer partiets uppmaning att avgå kommer uteslutas.

– Vi har gjort klart att de kommer att bli uteslutna om de inte hoppar av. Då blir de i så fall politiska vildar, sa han då till ABC.