Inrikes.

2018-02-22 08:55
Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna beskriver ofta sig själva som ett parti som värnar om svenska arbetare, men en ny rapport från tankesmedjan Tiden visar motsatsen.   Bild: Janerik Henriksson/TT
Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna beskriver ofta sig själva som ett parti som värnar om svenska arbetare, men en ny rapport från tankesmedjan Tiden visar motsatsen. 

SD:s flört med arbetarväljare synas i ny rapport

Sverigedemokraterna beskriver ofta sig själva som ett arbetarparti som värnar om svenska arbetare. Men en färsk rapport från tankesmedjan Tiden visar på raka motsatsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Tidens rapport ”Arbetarparti eller arbetarfiende? En granskning av Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitik”, som presenteras i dag torsdag, visas hur partiet aktivt har fört en politik som går emot arbetarnas intressen. Rapporten har gått igenom en rad motioner och reservationer från SD i riksdagens arbetsmarknadsutskott, samt tittat på hur de beskriver sig själva i kommunikation.

I Almedalen i somras hade de en stor banderoll med texten ”Arbetarpariet på riktigt” och de säger sig ofta värna den svenska modellen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tidens rapport visar med en rad exempel på motsatsen.

– De för en politik som försvagar facket, som hotar upprätthållandet av den svenska modellen, som minskar anställningsskyddet för löntagare, som motverkar sammanhållningen både i samhället i stort och på arbetsmarknaden, samt en politik som inte skapar jämställdhet, säger Maja Stilling, utredare på Tiden som ligger bakom rapporten.

Uppluckring av Las

Några av exemplen som lyfts fram i rapporten är att Sverigedemokraterna vill luckra upp lagen om anställningsskydd, Las, genom att föreslå en utökning av undantagen från två till fem anställda. Detta med syfte att få fart på anställningarna, vilket enligt bland annat Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, inte har något stöd i forskningen.

De vill göra a-kassan obligatorisk och statlig, vilket enligt rapportens experter skulle medföra en märkbart lägre organisationsgrad, att facket skulle tappa medlemmar och vara ”ett angrepp mot en av den svenska modellens hörnpelare”.

SD var även det enda partiet i riksdagen som röstade emot ett förslag om skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar, så kallad stapling. SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Sven-Olof Sällström skriver i sin reservation att förslaget är ”olyckligt och onödigt”. De motsätter sig även etableringsåtgärder för ­nyanlända på arbetsmarknaden och driver en politik som är emot kvotering för ett mer jämlikt arbetsliv ­mellan könen.

Sammantaget ges en bild av att Sverigedemokraterna snarare motarbetar än verkar för arbetarnas intressen.

– Jag tycker absolut att man kan kalla dem arbetarfientliga, utifrån att de driver en politik som så tydligt försvagar facken och som absolut inte representerar arbetare, säger Maja Stilling.

– När kärnan i politiken bygger på en främlingsfientlig nationalism så blir alla andra frågor mindre viktiga. I grunden står inte SD för en arbetsmarknadspolitik som bygger på grundläggande solidaritet, att skapa jämlikhet och som verkar för arbetstagarnas intressen.

Stora bland LO-väljare

Ändå skulle 26 procent av LO-medlemmarna lägga sin röst på Sverigedemokraterna i valet, enligt den senaste Sifo-undersökningen från december 2017. Maja Stilling tror att det beror på att SD presenterar enkla lösningar på problemen.

– De flörtar ofta med arbetarväljare genom att påstå sig ha lösningar på våra problem, men egentligen så representerar inte deras politik de lösningarna. Det är väldigt viktigt att lyfta att de faktiskt driver en politik som missgynnar arbetarväljare i LO-kollektivet.

Hon hoppas att rapporten kan bidra till en ökad kunskap om Sverigedemokraternas politik.

– De har varit ett antifackligt parti historiskt och den arbetsmarknadspolitik som de driver representerar inte svenska löntagares intressen, säger Maja Stilling.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Sverige­demokraternas arbetsmarknads­politiska talesperson Sven-Olof Sällström som har avböjt möjligheten att kommentera.

Fem punkter som visar SD:s arbetsmarknadspolitik

1. Uppluckring av Las

SD vill utöka undantagen i turordningsreglerna från två till fem anställda.

2. A-kassan

SD vill göra a-kassan statlig och obligatorisk.

3. Tidsbegränsade anställningar

SD var enda partiet i riksdagen som röstade nej till förslaget om att skärpa åtgärden mot missbruk av tidsbegränsade ­anställningar.

4. Etableringsåtgärder för nyanlända

SD motsätter sig insatser för att underlätta etableringen av nyanlända på arbetsmarknaden.

5. Kvotering

SD har återkommande uttryckt ett motstånd mot kvotering som jämställdhetsåtgärd, även i föräldraförsäkringen.