Inrikes.

2018-07-10 12:30
”En abort behöver ses som en sista nödlösning och det är oroande om abort alltmer ses som ett alternativ till preventivmedel. Citatet är Paula Beilers, SD:s talesperson i bl.a. jämställdhetsfrågor. Agnes Wold menar att partiets politik är djupt okunnig. Bild: Henrik Montgomery/Per Larsson/TT
”En abort behöver ses som en sista nödlösning och det är oroande om abort alltmer ses som ett alternativ till preventivmedel. Citatet är Paula Beilers, SD:s talesperson i bl.a. jämställdhetsfrågor. Agnes Wold menar att partiets politik är djupt okunnig.

”SD:s abortpolitik vittnar om okunnighet”

Sverigedemokraterna går till val på att ändra abortlagen. Partiet vill sänka abortgränsen och tillåta barnmorskor att vägra abortvård.

Detta har fått professor Agnes Wold att gå i taket – och förklara varför den svenska abortlagstiftningen är hållbar och human.

Den svenska abortlagen – som trädde i kraft den 1 januari 1975 till följd av att kvinnor över partigränserna tillsammans enades om att driva frågan – är enligt SD:s partiprogram alldeles för generös. Partiet uppger sig vara oroade över höga aborttal och vill därför sänka rätten till abort till vecka tolv, från dagens gräns vid vecka 18. Med anledning av förslaget har professor Agnes Wold, först i en krönika i Fokus och nu på twitter, gått ut för att informera om och förklara varför vår abortlagstiftning är viktig.

– Jag vill att alla ska kunna läsa om det här. För det här är en oerhört viktig fråga, jag vill inte alls att den svenska abortlagen ska försämras, säger Agnes Wold.

– Och folk har inte riktigt klart för sig hur det går till, de kanske tänker att ”ja ja tolv veckor det är inte så farligt, det gör kanske inte så mycket om de inskränker aborträtten till tolv veckor”. Men det är ett väldigt dåligt förslag.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Ingen effekt”

Eftersom de flesta aborter görs allt tidigare, med anledning av bättre graviditetstest vittnar SD:s abortpolitiska förslag om okunnighet, menar Agnes Wold. Antalet aborter har inte heller ökat nämnvärt den senaste tioårsperioden, det är bara i vilken vecka de görs som förändrats.

Enligt abortlagen behöver kvinnor inte uppge varför de väljer abort, men Agnes Wold tror att en del som väljer abort efter vecka tolv gör det efter att de upptäckt fosterskador vid fosterdiagnostik.

– Och det blir ju väldigt grymt att de här kvinnorna ska vara tvungna att söka särskilt tillstånd och utredas för att få göra abort, då skulle de dessutom behöva vänta extra länge på det. Jag förstår inte vad som skulle vinnas på det. Varför ska vi ha folk som sitter och klubbar igenom massor av sådana ärenden, varför ska psykologer och kuratorer användas till det? Vad är tanken, att övertala tjejerna att inte göra abort?

Hon påpekar att det även finns kvinnor som inte upptäcker att de är gravida tidigt. Andra kan leva i våldsamma förhållanden, eller i en relation som spricker. Det finns också kvinnor som är ambivalenta i sitt val.

Varför ska man hålla på och härja med de här människorna? Det enda skälet SD anger är att det finns kvinnor som använder aborter som preventivmedel. Men om det finns, så är det ju de som gör abort väldigt tidigt och det hindras ju inte alls av det här förslaget. Det har ju ingen effekt, säger Agnes Wold.

Kritisk till samvetsfrihet

Att illegala aborter skulle öka när lagstiftningen inskränks är något som SD inte heller vill diskutera, menar Agnes Wold. Och att de vill införa samvetsfrihet, så att den som inte vill utföra abort har rätt att avstå, är hon mycket kritisk till.

– De vill att vi ska få in abortvägrande barnmorskor i vården och det vore förfärligt. Vården är ju till för patienterna och vi har en väldigt fin och fantastisk abortvård. Kvinnor blir behandlade med respekt och omtanke och man behöver inte ange skäl. Det är fruktansvärt viktigt att vi inte ska ha några som går där och driver en religiös agenda eller annat, säger Agnes Wold.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Abortlagen

I Sverige får kvinnor göra abort till och med vecka 18. Efter den 18:e graviditetsveckan behövs ett tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen. För att få tillstånd krävs särskilda skäl. Det kan vara att kvinnan är väldigt ung, har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller att fostret har någon skada eller missbildning.

Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför den gravidas kropp. I dag räknas 21 veckor och sex dagar in i graviditeten som sista dagen för abort.

Siffror

• I Sverige utförs årligen mellan 35 000 och 38 000 aborter.

• År 2017 rapporterades knappt 37 000 aborter till Socialstyrelsen. Det motsvarar 20 per 1 000 kvinnor i åldern 15-44 år.

• De flesta aborter utförs tidigt i graviditeten. År 2017 utfördes 84 procent av aborterna före vecka 9 och 55 procent före vecka 7.

• Antalet aborter som görs mellan vecka 12 och 18 har varit konstant de senaste åren.

• År 2017 användes medicinsk metod vid 93 procent av alla aborter och allt fler medicinska aborter fullföljs i hemmet.