Hoppa till innehållet

Inrikes

”SD:s abortpolitik vittnar om okunnighet”

”En abort behöver ses som en sista nödlösning och det är oroande om abort alltmer ses som ett alternativ till preventivmedel. Citatet är Paula Beilers, SD:s talesperson i bl.a. jämställdhetsfrågor. Agnes Wold menar att partiets politik är djupt okunnig.
”En abort behöver ses som en sista nödlösning och det är oroande om abort alltmer ses som ett alternativ till preventivmedel. Citatet är Paula Beilers, SD:s talesperson i bl.a. jämställdhetsfrågor. Agnes Wold menar att partiets politik är djupt okunnig. Bild: Bild: Henrik Montgomery/Per Larsson/TT

Dagens ETC.

Sverigedemokraterna går till val på att ändra abortlagen. Partiet vill sänka abortgränsen och tillåta barnmorskor att vägra abortvård. Detta har fått professor Agnes Wold att gå i taket – och förklara varför den svenska abortlagstiftningen är hållbar och human.

Den svenska abortlagen – som trädde i kraft den 1 januari 1975 till följd av att kvinnor över partigränserna tillsammans enades om att driva frågan – är enligt SD:s partiprogram alldeles för generös. Partiet uppger sig vara oroade över höga aborttal och vill därför sänka rätten till abort till vecka tolv, från dagens gräns vid vecka 18. Med anledning av förslaget har professor Agnes Wold, först i en krönika i Fokus och nu på twitter, gått ut för att informera om och förklara varför vår abortlagstiftning är viktig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser