Politik.

2015-10-30 14:00
Bild: Keith Srakocic/AP

SD-väljare tror på raser och UFO-besök

SD:s väljare tror i större utsträckning än andra på mänskliga raser, och att jorden får besök av utomjordingar. Det visar en ny opinionsundersökning från Vetenskap och Folkbildning.

Föreningen Vetenskap och folkbildning (VOF) har genomfört en opinionsundersökning om trosföreställningar, konspirationsteorier och inställning till vetenskap bland svenskarna. Undersökningen redovisar också partisympatier, och resultaten pekar på att det i några fall finns stora skillnader i hur enskilda partiets sympatisörer förhåller sig till olika påståenden.

Bland Sverigedemokraternas väljare uppger drygt 20 procent att de tror att jorden besöks av utomjordiskt intelligent liv, att jämföra med genomsnittet på 15 procent. Närmare hälften av SD:s väljare uppger också att de tror att människan kan delas in i olika biologiska raser. Bland Vänsterpartiets väljare är det bara ett fåtal procent som håller med om det påståendet, och genomsnittet ligger på 21 procent.

MP-sympatisörer tror på änglar och healing

Bland Miljöpartiets sympatisörer är det betydligt fler än genomsnittet som tror på änglar och healing, att alternativmedicin är bra och att månlandningen 1969 var iscensatt. Det är dock färre än genomsnittet som tror på chemtrails – den konspirationsteorin får istället mest stöd bland Moderaternas väljare. Även Socialdemokraternas väljare tror i något större utsträckning än genomsnittet på chemtrails.

Vänsterpartiets sympatisörer tror i större utsträckning än genomsnittet på reinkarnation, att konflikten i Ukraina är iscensatt av USA och västvärlden, och att forskningsresultat köps av industrin.Vänsterpartistiska, socialdemokratiska och miljöpartistiska väljare är också de som i störst utsträckning är kritiska mot genmodifierade grödor, så kallade GMO:s, med en avsevärd övervikt bland MP-sympatisörer.

Ett kanske inte helt förvånande resultat är att Kristdemokraternas väljare i mycket högre grad än genomsnittet tror på en högre makt, änglar, en gud och att livet på jorden är skapat av densamme.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Undersökningen är genomförd med Demoskops OnlinePanel, vilken är telefonrekryterad baserad på ett slumpmässigt urval. Intervjuerna gjordes under perioden 5 - 11 maj 2015, med totalt 1 113 svarande. Målgruppen var den svenska allmänheten över 18 års ålder. Resultatet vägdes med avseende på kön, ålder, och parti (röst i senaste riksdagsvalet), för att på bästa sätt representera den svenska befolkningen.