Inrikes.

2017-10-06 16:22
Finansmarknadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson kritiserar oppositionens budgetpropositioner. Bild: Alexander Larsson Vierth/TT
Finansmarknadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson kritiserar oppositionens budgetpropositioner.

SD och Alliansen föreslår enorma nedskärningar

Regeringen riktar nu hård kritik mot oppositionens budgetpropositioner, och menar att de vill göra enorma nedskärningar finansierat med stora skattesänkningar.
Värst är SD, menar de och kritiserar samtidigt hur Moderaterna presenterat sin budget.
"Man skär på nästan alla områden som finns", säger Magdalena Andersson.

Vid en pressträff på fredagen riktade finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hård kritik mot oppositionens budgetpropositioner. De menade att de stora skattesänkningarna kommer innebära enorma nedskärningar på en rad områden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Våra investeringar i det gemensamma samhällsbygget och klimatomställningen står nu emot enorma nedskärningar och mycket stora skattesänkningar, och det gäller alla fem oppositionspartier, sa Magdalena Andersson,

Räknar på samma sätt

Regeringen har själv fått kritik för det väl tilltagna reformutrymmet på 40 miljarder och breda satsningar på bland annat barnbidrag, något som kallats för både oansvarigt och valfläsk. Men finansministern konstaterade nu att även oppositionspartierna räknat på ett liknande sätt.

– Trots det höga tonläget när vi presenterade vår budget så är var det inte heller några större skillnader i synen på reformutrymmet när man väl presenterar sina budgetar, sa Magdalena Andersson

Kritiserade skattesänkningar

Hon kritiserade att oppositionspartierna vill göra skattesänkningar på en rad områden.

– Oavsett frågan så är alltid svaret en skattesänkning. Det är samma gamla skattesänkningar som under åtta år inte löste de problem som man hoppades, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson kritiserade särskilt Liberalerna för att prata om de ökande klyftorna i samhället samtidigt som de vill rikta skattesänkningar mot människor med höga inkomster.

– 90 procent av Liberalernas skattesänkningar går till det rikaste 20 procenten, medan de med lägre inkomst får försämrad disponibel inkomst, sa Magdalena Andersson.

Men enligt Magdalena Andersson är det Centerpartiet som står för de största skattesänkningarna av de fyra allianspartierna, vilket också innebär stora nedskärningar i partiets budget.

– Centerpartiet vinner nedskärningsrejset mellan allianspartierna. De gör mycket stora nedskärningar på bland annat sjukvården, det skulle påverka den rejält i en tid då många oroar sig för kvaliteten där och många gravida är oroliga över att få plats på förlossningen, sa hon.

SD går längst

Samtidigt är det är Sverigedemokraterna som vill göra de största skattesänkningarna och nedskärningarna. De vill både genomföra ett nytt jobbskatteavdrag och sänka skatten för pensionärer. Det betalas på med sänkta kostnader för integration och migration.

– Sverigedemokraterna gör de allra största nedskärningarna på det statliga ansvaret för integrationsfrågan, och det gör att kommunerna tvingas att ta det ansvaret istället, inte minst ekonomiskt, sa Magdalena Andersson.

SD har i sin budget nedskärningar på totalt 48 miljarder kronor varav 21 är på migrationsområdet men även 23 på allmänna bidrag till kommunerna. Finansministern kritiserade även att SD skär ner 3 miljarder på allmän miljö- och naturvård.

– Det är bekymmersamt, eftersom vi vet att om vi inte gör något åt klimatet så kommer situationen bli värre för våra barn och barnbarn, sa Magdalena Andersson.

Skolan saknar pengar

Per Bolund (MP) menade att oppositionen inte tillför de pengar som de pratat om behövs för att höja resultaten i skolan, och han hänvisade till att regeringen lyssnat på skolkommissionens utredning

– Det har låtit på oppositionen som att det här är ett område som man vill göra mycket på, att man är missnöjd med regeringen och vill göra mer. Men när vi tittar på siffrorna så är det inte fallet, sa han.

Han påpekade att Liberalernas budget, som är den som lägger mest på skolan, ligger i samma nivå som regeringens.

”Trixar med siffror”

Magdalena Andersson menar att Moderaterna trixar med siffrorna när de presenterar satsningar som ser större ut än regeringens.

– Man skär på nästan alla områden som finns, och man sänker som vanligt skatten mest för dem som tjänar mest, sa Magdalena Andersson.

Besparing på respektive utgiftsområde och total skattesänkning, i miljarder kronor.

                    Nedskärningar:         Skattesänkningar:

Liberalerna:                   -24,4                        30,1

Kristdemokraterna:       -37,7                        33,6

Centerpartiet:                -39,6                        35,6

Moderaterna:                -34,8                        23,5

Sverigedemokraterna: - 48,1                        39,4