Inrikes.

2017-01-26 09:30
Det är lätt att tänka att SD inte är så farliga, att bli lite blind, säger Lisa Granér, som med sin syster och morföräldrar lyckades lämna Österrike 1939, innan andravärldskriget bröt ut.  Bild: Karin Annebäck
Det är lätt att tänka att SD inte är så farliga, att bli lite blind, säger Lisa Granér, som med sin syster och morföräldrar lyckades lämna Österrike 1939, innan andravärldskriget bröt ut.

SD medarrangörer när Förintelsens offer hedras

När Förintelsens minnesdag uppmärksammas i Göteborg är målet att föra minnet av det oerhörda brottet vidare till kommande generationer. Att dagen används för att rentvå Sverigedemokraterna från sina nazistiska rötter är inget annat än en skymf, menar kritiska röster.

"Det är kränkande", säger 83-åriga judinnan Lisa Granér.

Lisa Granér var bara fyra år när hon lämnade Österrike tillsammans med sina morföräldrar och sin syster 1939. Kriget hade inte brutit ut än, men morföräldrarna anade åt vilket håll landet var på väg. Judar i såväl Österrike som Tyskland utsattes alltmer av myndigheterna. Inte minst hade Lisa Granérs pappa dömts till ett sex månaders fängelsestraff i egenskap av företagare. I övrigt var hans brott oklart. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Vi hade ändå tur, min pappa släpptes efter sina sex månader och mina föräldrar kunde komma efter oss till Sverige innan folk började skickas i väg till koncentrationsläger. Däremot har jag två fastrar som försvann, säger Lisa Granér.

Bär på Förintelsens arv

Hon är en av alla de svenskar som bär på Förintelsens arv, som har vår tids största folkmord som en del av sin släkthistoria. Hon är också en av dem som har reagerat på att Sverigedemokraterna är med och arrangerar Förintelsens minnesdag i Göteborg. Något som har fått Vänsterpartiet att dra sig ut arrangemanget. Lisa Granér och många andra av Göteborgs judar kommer inte heller att vara med. 

– Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen, och det finns många exempel på antisemitiska uttalanden från dem trots att de säger att de tar avstånd från nazism. Och inte minst står de fortfarande för en politik där man gör skillnad på människor, även om det i dag är allra tydligast att det är muslimer de vill isolera, säger Lisa Granér. 

Gradvis förskjutning

Hon menar att Sverigedemokraternas politik går emot det som minnesdagen handlar om – att lära av dåtiden.

– Det är lätt att tänka att SD inte är så farliga, att bli lite blind. För det handlar ju om små förskjutningar, om små steg i taget. Den här dagen är det viktigt att vi identifierar de små stegen, att vi ser vad de kan leda till. Det var ju just den gradvisa förskjutningen som gjorde att människor inte insåg vad som höll på att hända i Tyskland. 

I Göteborg har Sverigedemokraterna varit med som medarrangör sedan 2010. Att få, fram till nu, har reagerat över det ser Lisa Granér som ett tecken på att en förskjutning redan har skett. Sverigedemokraterna har blivit rumsrena. Henry Ascher, barnläkare, människorättsaktivist och jude, håller med om det. 

– Det är djupt problematiskt att de står som medarrangör. Det bidrar till normalisering av precis de politiska ståndpunkter och handlingar som var viktiga i framväxten av Förintelsen, säger han. 

Föra rösterna vidare

Henry Ascher ska själv tala under Vänsterpartiets ljusmanifestaion på fredag. Han hoppas att det trots allt kommer att bli en dag för att hedra nazismens offer, men också en dag för att påminna om vad det var som gjorde Förintelsen möjlig. I en tid när de som själva kan berätta om sina erfarenheter från koncentrationslägren blivit allt färre tror han att det är extra viktigt. 

– Det finns inte många kvar som kan berätta, men vi måste föra deras röster vidare, vi måste fortsätta lära av historien. En del menar att det inte går att dra paralleller mellan det som händer i dag och det som hände då eftersom inget kan jämföras med Förintelsen, att det är att förringa den. Men det handlar ju om att jämföra med det som ledde fram till den, att vara känslig för tendenserna innan det har gått för långt, säger Henry Ascher. 

Känner sig utsatta

Både Henry Ascher och Lisa Granér menar att många av de judar som lever i Sverige idag känner sig utsatta. Det visade sig också i den debattartikel som GP publicerade av bland andra Lisa Granér. Över 40 personer skriver under texten – men nästan alla väljer att göra det anonymt på grund av hotbilden mot judar. Också Mirjam Katzin, Vänsterpartist och medlem i judiska församlingen i Malmö, menar att det finns en reell hotbild. 

– Det gör det absolut. Det finns en föreställning att anti-semitismen skulle vara avskaffad, men den förekommer fortfarande i flera skepnader, säger hon.

Vi blundar

Kanske bidrar också den bilden till att SD tillåts vara med som medarrangör, menar hon.

– Att de får vara med och arrangera är ett bevis för normaliseringen, att vi blundar för vilka SD faktiskt är och även för att judar fortfarande är en utsatt grupp, säger hon. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Förintelsens minnesdag den 27 januari

Förintelsens minnesdag arrangeras världen över den 27 januari för att Auschwitz befriades det datumet 1945

Arrangemanget i Göteborg heter Samling för demokrati och arrangeras av alla riksdagspartier i samarbete med länsstyrelsen, Göteborgs kommun, Göteborgs universitet och Judiska församlingen i Göteborg. 

I Sverige genomförs totalt ett hundratal arrangemang för att hedra Förintelsens offer i en mängd olika städer.

Detta har hänt

12 januari: V hoppar av i protest

GP berättar att Vänsterpartiet i Göteborg har hoppat av arrangemanget som en protest mot SD: "Det är en skymf mot Förintelsens offer att föra den här manifestationen tillsammans med ett rasistisk parti", säger Adriana Aires, distriktsordförande i V.

12 januari: SD: Ingen rasism 

Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för SD, svarar med: "Vi är ett demokratiskt parti. Det finns ingen rasism i vårt parti. Det finns ingen antisemitism i vårt parti."

14 januari: Övriga partier kvar

Inget av de övriga partierna kommer dra sig ur, även om flera tycker att SD:s medverkan är problematisk.

17 januari: Protest mot deltagande

Lisa Granér och 43 andra skriver en debattartikel i GP om varför SD inte bör vara med, och att de själva inte kommer delta i protest.

17 januari: Lösning till nästa år

Judiska församlingen har fört samtal med de övriga arrangörerna om SD:s medverkan, och hoppas på en lösning till nästa år.