Inrikes.

2015-10-08 10:55
 • Här dricker SD-profilen Jan Sjunnesson öl tillsammans med överstelöjtanten inne på Försvarshögskolan. Bild: Faksimil
  Här dricker SD-profilen Jan Sjunnesson öl tillsammans med överstelöjtanten inne på Försvarshögskolan.
 • "Islam och nazism är samma sak", skriver överstelöjtnanten på sin blogg. Bild: Faksimil
  "Islam och nazism är samma sak", skriver överstelöjtnanten på sin blogg.
 • Överstelöjtnanten sprider konspirationsteorier om Opus dei och Bilderberggruppen. Bild: Faksimil
  Överstelöjtnanten sprider konspirationsteorier om Opus dei och Bilderberggruppen.
 • Här poserar överstelöjtnanten tillsammans med Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen. Bild: Fakismil
  Här poserar överstelöjtnanten tillsammans med Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.

SD-kopplad överstelöjtnant: ”Islam och nazism är samma sak”

En tjänstledig överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan sprider konspirationsteorier, SD-hyllningar och gör islamofoba utfall på en privat blogg. Men på Försvarshögskolan hänvisar man till yttrandefriheten.
– Vi kan inte följa våra medarbetares privatliv, bloggar eller sociala medier, säger Ronny Modigs, institutionschef.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En överstelöjtnant vid försvaret som är tjänstledig för lärartjänst på Försvarshögskolan sprider konspirationsteorier och islamofobiskt material via sin privata blogg. Han är öppen med sina SD-sympatier och på sin Facebook lägger mannen upp bilder på när han umgås med ledande Sverigedemokrater som Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen samt förre redaktören för SD-tidningen Samtiden, Jan Sjunnesson. På bloggen handlar inläggen om kulturmarxism, ”pk-trams” och ”islamiseringen”. I ett inlägg skriver läraren att ”islam och nazism är samma sak” (se faksimiler i bildspelet ovan).

Tog bort inlägg och avslutade bloggen

Efter att bloggen uppmärksammats av journalisten Jack Werner och Dagens ETC frågat Försvarsmakten och Försvarshögskolan om läraren, tas plötsligt en del inlägg bort. Dessutom postas snabbt ett inlägg att han ska avsluta bloggandet.

I ett inlägg som tagits bort spekulerar mannen i om en rad kvinnomord, bland annat Lisa Holm-fallet, under året kan ha haft jihadistiska motiv. Ett annat inlägg som raderats är det tidigare nämnda inlägget där läraren skriver att ”islam och nazism är samma sak”. Via Googles cache går det dock fortfarande att läsa inläggen.

Andra konspirationsteorier

Ett annat vanligt förekommande tema på bloggen är New World Order, en konspirationsteori som går ut på att världen i själva verket styrs av en hemlig grupp mäktiga personer. I ett inlägg skriver läraren att USA:s tidigare vicepresident Dick Cheney kan ha tjänat stora pengar på fågelinfluensan. Andra nyckelord är Bilderberggruppen, även det något som brukar förekomma i antisemitiska konspirationsteorier om att judar i hemlighet styr världen.

Försvarshögskolan gör inget

Ronny Modigs, chef vid den militärvetenskapliga institutionen på Försvarshögskolan, hänvisar till yttrande- och åsiktsfriheten när Dagens ETC frågar om blogginläggen.

– Det här är inte en okomplicerad fråga. Men vi kan inte följa våra medarbetares privatliv, bloggar eller sociala medier. Vi måste värna yttrande- och åsiktsfriheten. När vi gör rekryteringar går vi på kompetens och kan inte ha någon politisk åsiktskontroll.

– Skulle det vara så att inläggen är olagliga kan vi ta till åtgärder, och tar givetvis avstånd från det. Men vad vi har sett än så länge är så inte fallet. Och det här är ingenting som har påverkat hans tjänsteutövning, säger Ronny Modigs.

Fotnot: Dagens ETC har sökt överstelöjtnanten för en kommentar.