Inrikes.

2016-10-25 11:27
Rapparen Snoop Dogg tog emot BMI-priset för låten "Gangsta Luv". Bild: Chris Pizzello/Ap
Rapparen Snoop Dogg tog emot BMI-priset för låten "Gangsta Luv".

SD-förslag: Inga skattemedel till hiphop

I helgen har SD kommun- och landstingskonferens. En lokalpolitiker föreslår att kommuner ska sluta sponsra ”destruktiva kulturyttringar” i form av våldsförhärligande och drogromantisk hiphop. 

 

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I helgen håller Sverigedemokraterna konferens i Västerås, där partiet ska diskutera fram en gemensam inriktning för sin kommun- och landstingspolitik.

Bland motioner som "Gammeldans i gymnastik- och idrottsundervisning”, "Självförsvar i skolan" och ”Förbud mot offentligt passivt och aktivt tiggeri” hittas även ett förslag om att stoppa spridningen av hiphop. 

Under rubriken Inga skattemedel till destruktiva kulturyttringar föreslår Joakim Sjögren, från SD i Örebro, att "kommuner ska ha som uttalad policy att aldrig stödja kulturarrangemang där vålds- och drogromantisk musik framförs.”

”Sjunger texter som uppmanar till bilbränning”

Bakgrunden till förslaget är enligt Jonas Sjögren att destruktiv förortskultur hetsar ungdomar i utanförskapsområden att attackera det svenska samhället. 

Han skriver: 

”Flera av de stora hiphopbanden i Sverige sjunger texter som uppmanar till bilbränning och stenkastning samtidigt som de romantiserar våld och droganvändning. Dessa utgör mycket dåliga förebilder för ungdomar i dessa områden.”

Mer samhällsnyttig kultur

Joakim Sjögren föreslår att konferensen fattar följande beslut: större inslag av styrning av den offentliga kulturen mot "vad som är positiv, konstruktiv och samhällsnyttig kultur."

Partistyrelsen ställer sig delvis bakom motionen, och framför att man "delar motionärens syn på det problematiska i att kommuner sponsrar kulturarrangemang som underblåser och romantiserar vålds- och droganvändande."

Andra motioner på konferensen:

-  ”Gammeldans i gymnastik- och idrottsundervisning”
- Självförsvar i skolan 
- ”Förbud mot offentligt passivt och aktivt tiggeri”
- ”Slöja i förskolan”