Inrikes.

2017-06-03 12:00
Gudrun Schyman. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Gudrun Schyman.

Schyman inte oroad av SCB:s chocksiffra

Med ett drygt år kvar till valet fick i veckan Feministiskt initiativ ett mycket lågt resultat i SCB:s stora partisympatiundersökning. Men det bekymrar inte partiledaren Gudrun Schyman: ”Mycket talar för att vi når fyraprocentsspärren i god tid innan valet.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vid sidan av Moderaternas jätteras och spelet kring blockpolitiken så var den senaste SCB-mätningen också chocksiffror för Feministiskt initiativ. Fi ingår i gruppen ”Övriga partier” som fick 2,2 procent, men SCB uppskattar att Fi utgör ungefär hälften av de rösterna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Gudrun Schyman, en av partiets tre partiledare, är inte oroad även de dåliga siffrorna utan tror att partiet har en god chans att komma in i riksdagen.

– Vi ligger ju stadigt i opinionen och varit uppe på 2,5 eller 3 procent i vissa mätningar, så det känns bra. Vi har sett hur opinionssiffrorna har sett ut under ganska lång tid, och vi stiger lite grann hela tiden och det är bra, säger Gudrun Schyman.

Så känner du dig nöjd med resultatet i mätningen?

– Jag tror att det är viktigt att vi får stigande opinionssiffror så att vi når upp till fyra procent i god tid före valet. Så att vi slipper den här diskussion, om vi kommer in eller inte. Men jag tror att vi kommer att slippa den, därför att vi har ett ökat medlemsantal och stigande opinionssiffror i de mindre mätningarna.

”Finns stort intresse”

Trots att SCB:s partisympatiundersökning är den i särklass största opinionsundersökningen som görs i Sverige så är inte Gudrun Schyman orolig. Hon hänvisar till stämningen på hennes många möten med nya medlemmar.

– Det finns mycket som talar för att vi når fyraprocentsspärren i god tid innan valet. Jag märker ett stort intresse på möten och när jag åker runt på mina ständiga turnéer. Det kommer jättemycket folk och det finns ett stort intresse att höra något annat än det som riksdagspartierna pratar om. Så jag känner mig optimistisk.

Det har kommit en del kritik mot er ekonomiska politik och att budgeten inte skulle gå ihop, hur ser du på den kritiken?

– Det är väl antagligen ingen som har tittat på den budget som vi har. Den ekomiska politik som vi la fram i förra valet kan man inte anklaga för att den inte går ihop. Sen har ju vi förslag som det finns en del som inte gillar, om arbetstidsförkortning till exempel. Då påstår man att förslagen är orealistiska och orimliga att driva igenom – men det är de naturligtvis inte.

Gudrun Schyman ser kritiken som ett sätt att flytta fokus från de sakfrågor där Fi har en radikal politik, och istället hävda att partiet inte kan räkna. Hon uppmanar kritikerna att läsa propositionerna ordentligt.

– Vi ska lägga en skuggbudget nu till hösten, samtidigt som de andra partierna lägger sina valbudgetar. Då får ju de som tvivlar på att vi kan räkna läsa ordentligt. Vi sitter i många kommuner och lägger både egna budgetar och deltar i majoritetsstyre i Stockholm och andra städer. Så det är nog ingen seriös kritik, säger hon.

Fokus på löner och pensioner

Med ett drygt år kvar till valet så kommer fokuset fortsatt att ligga på välfärd och arbetsmarknad, med rätt till heltid tillsammans med arbetstidsförkortning, rättvisa löner och pensioner.

– Vi är ju rätt ensamma om att lägga skarpa förslag om lönerna. Vi är också ute och kampanjar för kvinnors pensioner, men det är egentligen ett helt block som inkluderar individualiserad förrädarförsäkring och andra saker, säger Gudrun Schyman.

– Vi kommer också prata om flyktingpolitiken, att vi måste tillbaka till en generös flyktingpolitik och ett värdigt mottagande. Det hänger också ihop med säkerhetspolitiken där ju vi som enda parti går emot militariseringen och miljardrullning till det militära försvaret. Det behovs verkligen i den här krigshetsen som nu pågår.

Fi i opinionen

• Feministiskt initiativ har bara en gång kommit över 2,5 procent i en SCB-mätning, vilket är gränsen för när resultatet redovisas separat. Det var i maj 2014.

• 2014 fick partiet 3,12 procent i riksdagsvalet vilket motsvarar drygt 194 000 röster.

• I de tre storstäderna hade partiet starkast stöd och fick där mellan 5 och 7 procent i riksdagsvalet.

• I kommunalvalet tog partiet 26 mandat i 13 olika kommuner. Simrishamn blev bästa kommun med 8,8 procent av rösterna.

• Fi deltar i styret av flera kommuner, bland annat Stockholm, Göteborg och Kiruna.