Inrikes.

2018-11-07 11:45
Th: Die Grünes partiledare Annalena Baerbock.  Bild: TT, Markus Schreiber/AP
Th: Die Grünes partiledare Annalena Baerbock.
Puffetikett
Dagens ETC

Schlyter: MP bör snegla på Tyskland

Det tyska miljöpartiet Die Grüne har efter en period i opposition ökat kraftigt i opinionen. I vissa mätningar är de nästan dubbelt så stora som Socialdemokraterna. Svenska Miljöpartiet har mycket att lära, menar Carl Schlyter som inte tycker partiet bör vara rädda för att gå i opposition.

Efter en regeringsperiod med många svåra kompromisser och en hård svekdebatt har Miljöpartiet dalat i opinionsundersökningarna. I Tyskland gjorde systerpartiet Die Grüne en liknande resa. Några år senare pekar deras opinionssiffror nu rakt uppåt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I de senaste mätningarna har De Gröna, som nu befinner sig i opposition, med råge gått om de krisande socialdemokraterna SPD. I en sammanvägning av tre opinionsinstitut får Die Grüne 20,6 procent, medan socialdemokraterna får 14 och den kristdemokratiska unionen 26,4. I en av mätningarna får De Gröna 24 och SPD 13 procent.

”Gå i opposition”

Die Grünes resa går att dra lärdomar av, menar den nyligen avhoppade riksdagsledamoten Carl Schlyter.

– De gjorde väldigt många svåra eftergifter när de satt i regering. Men sedan lät de också personerna inom partiet som kritiserat uppgörelserna vara med och utveckla politiken efter regeringsmakten, säger Carl Schlyter.

Schlyter ser inte någon anledning för svenska Miljöpartiet att vara rädda för att gå i opposition efter sin tid i regeringen.

– MP borde nu ställa krav på att sänka utsläppen med tio procent om året för att sitta i regeringen igen, annars borde de gå i opposition, säger han.

De Gröna har också insett att de måste ha en intressant politik för att vinna val, menar Schlyter.

Han pekar på att de breddat sin politik från ett ensidigt fokus på klimatfrågan till att innefatta social trygghet och en ekonomisk politik som både fördelar inkomster och är hållbar.

Fånga svikna sossar

Bland annat vill han att MP ska driva att kommunalt ägda byggbolag ska bygga hyresrätter, att Riksbanken ska låna ut pengar till klimatomställningen i stället för privata banker och att grönområden i storstäderna ska värnas. Men också en återinförd förmögenhetsskatt.

– Nu när vi har skatteavtal med många tidigare skatteparadis så är det en realistisk politik för social sammanhållning, säger Carl Schlyter.

Att ändra synen på skulder, tillväxt och hela finansbranschen är en del av förnyelsen, menar han. MP borde rikta in sig på att klyftorna ökat i Sverige trots att vi haft socialdemokratiska regeringar och hitta ett grönt svar på det.

– Den nya gröna rörelsen måste fånga upp alla de människor som svikits av socialdemokraterna, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Läget i opinionen

Union: 26,4%

SPD: 14,0%

AfD: 14,4%

FDP: 9,5%

Linke: 9,9%

Grüne: 20,6%