Inrikes.

2018-12-06 14:25
  • Bild/Illustration: Skärmdump från Facebook, teckning av Emanu.
Puffetikett
Dagens ETC

Satanister rasar efter illustration av djävulen: ”Spär på stigmatiseringen”

”För oss är Satan rebellen som ifrågasätter förtryck och tyranniska auktoriteter och kräver lika rättigheter för alla.”

Det var igår som Dagens ETC publicerade en ledare signerad Göran Greider, med rubriken "När ska den mänskliga demonen besinna sig?". Till texten fanns en bild föreställande djävulen, skapad av illustratören Emanuel Garnheim.

Ett faktum som nu har fått svenska satanister att se rött.

I ett inlägg på Facebook menar en grupp som kallar sig det Satanistiska samfundet att ETC-tidningarna bidrar till "fördomar om satanister". Detta genom att koppla bilden av Satan till innehållet i Göran Greiders ledare, som bland annat handlar om överbefolkning och människans tendens att förstöra miljön och klimatet.

"Även om vi uppskattar bilden i sig anser vi att det hade varit vassare att illustrera ledartexten med någonting annat och därmed undvika att spä på stigmatiseringen av satanister genom att dra trötta paralleller mellan ondska och satanism", skriver Satanistiska samfundet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”För oss är Satan en rebell”

Jenny Hedin och Dina Samuelsson vid det Satanistiska samfundet utvecklar sina resonemang i ett meddelande till Dagens ETC. De menar att det är problematiskt att dela upp världen i ett svart-vitt system av ont och gott.

"Vi drar grupper andra än vår egen över en kam. I den här bilden är det ondskan som gnager upp världen. Alltså inte jag, för jag är ju inte ond. Onda är de där, de andra, de som inte är som jag", skriver de.

Satan är ju en karaktär som i årtusenden har förknippats med ondska. Om man väljer att uppkalla sin rörelse efter en sådan figur, får man inte då räkna med att kopplas till just detta?

"För oss är Satan rebellen som ifrågasätter förtryck och tyranniska auktoriteter och kräver lika rättigheter för alla. För andra är han en syndabock som får bära skulden för all ondska den kristna guden egentligen är ansvarig för. Det finns många tolkningar och vi kan bara svara för vår egen.

Å andra sidan förväntar vi oss inget annat än att bli behandlade som alla andra religioner, där man också drar alla riktningar och utövare över samma kam."

Jenny Hedin och Dina Samuelsson poängterar också att det inte är bilden i sig som är problemet, utan sammanhanget.

"Vi har ingenstans kritiserat själva bilden, men vi har ändå bett om ursäkt till Emanu för att vi sårat honom. Det var aldrig vår mening."

”Bortom min vildaste fantasi”

Illustratören och ETC-medarbetaren Emanuel Garnheim, känd under signaturen Emanu, tycker att reaktionen från Satanistiska samfundet är märklig.

"Jag tänkte när jag tecknade bilden att den eventuellt kunde väcka anstöt, men att det var satanister som skulle bli upprörda kunde jag inte föreställa mig i min vildaste fantasi. Jag respekterar helt att kalla sig satanist som provokation och för att väcka eftertanke, men det kräver liksom en del självdistans och humor också. 

Det är problematiskt att måla upp sig själv som förtryckt satanist och jämföra detta med religiös förföljelse, det förminskar de verkliga förtrycken", skriver han till Dagens ETC.

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter