Inrikes.

2019-08-19 19:15
 • Sarah Delshad, grundare av idéplattformen Muslimska feminister, bär inte själv slöja, men försvarar dem som väljer att göra det. Bild: Allis Nettréus/TT
  Sarah Delshad, grundare av idéplattformen Muslimska feminister, bär inte själv slöja, men försvarar dem som väljer att göra det.
 • En konsekvens av ett slöjförbud för elever på våra svenska skolor skulle sannolikt leda till att vissa familjer och grupperingar sluter sig allt mer mot resten av samhället, tror Sarah Delshad. Bild: Carina Johansen/TT
  En konsekvens av ett slöjförbud för elever på våra svenska skolor skulle sannolikt leda till att vissa familjer och grupperingar sluter sig allt mer mot resten av samhället, tror Sarah Delshad. 
 • ”Om barn tvingas till att bära slöja när de går till skolan, då ser vi det som en inskränkning i självbestämmanderätten och alltså som en form av förtryck”, säger Josefin Malmqvist (M).  Bild: Henrik Montgomery/TT
  ”Om barn tvingas till att bära slöja när de går till skolan, då ser vi det som en inskränkning i självbestämmanderätten och alltså som en form av förtryck”, säger Josefin Malmqvist (M). 
Puffetikett
Dagens ETC

Sarah Delshad: Därför är slöjförbud i skolan en dålig idé

Förbjud slöja i skolan. Det föreslår både moderater som sverigedemokrater på flera håll i landet.

”Vill vi leva i ett sådant samhälle, med en lagstiftad kontroll över unga kvinnors och tjejers kroppar”, frågar sig Sarah Delshad från Muslimska feminister.   

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Några av de kommuner där förslag om slöjförbud för flickor i grund- och förskolan har lagts fram av representanter i kommunfullmäktige under den senaste tiden är: Staffanstorp,

Eskilstuna, Nyköping, Sigtuna och Motala.

Förslagen har antingen lagts fram av Sverigedemokraterna på egen hand, eller av SD med stöd från Moderaterna. Senast i raden av kommuner att lyfta frågan är Malmö, där SD så sent som i förra veckan gick ut med att man vill förbjuda vad man kallar ”värderingsstyrda slöjor”, eftersom dessa ”symboliserar religiös underkastelse”.

I ett pressmeddelande uttryckte partiets lokala grupp­ledare Magnus Olsson åsikten att ”barn måste få vara barn”.

– Jag menar att slöjförbudet är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt hedersförtryck och religiöst tvång, sa han.     

Skolverket har sagt nej

Detta trots att Skolverket redan 2012 – efter att en skola i Umeå velat införa slöjförbud – principiellt slagit fast att ett generellt förbud inte är förenligt med den svenska diskrimineringslagstiftningen eller Europakonventionens grundpelare om alla människor lika värde.

Även Moderatkvinnorna har trots detta valt att lyfta frågan. Förra sommaren skrev de tillsammans med Sara Mohammad, ordförande för föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, en debattartikel i Svenska Dagbladet, i vilken de framförde åsikten att frågan om ett generellt slöjförbud i grund- och förskolan måste utredas utförligt. Ett sådant förbud skulle inte handla om främlingsfientlighet hävdade de, utan om att ”slöjan i grunden är en symbol för kvinnoförtryck”.

Josefin Malmqvist (M), riksdagsledamot samt ord­förande för M-kvinnorna, berättar att man enats i frågan på den ­senaste partistämman.

– Vi ser det främst som en fråga om kvinnans rätt till självständighet samt en diskussion som måste föras om barnen. Om barn tvingas till att bära slöja när de går till skolan, då ser vi det som en inskränkning i självbestämmanderätten och alltså som en form av förtryck, säger hon.         

Sarah Delshad, grundare av idéplattformen Muslimska feminister samt föreläsare i ämnet, säger å sin sida att förslaget om ett slöjförbud i skolan inte är något annat än ren och skär populism.

– Frågan är väldigt komplex och ett generellt förbud är att göra det ganska enkelt för sig, säger hon.

Ett steg bakåt

Enligt Sarah Delshad handlar det om vilket samhälle vi vill leva i.

– Vill vi leva i ett samhälle där en lagstiftad kontroll av unga kvinnors och tjejers kroppar pågår? Och vad innebär egentligen det för kampen för kvinnors rättigheter? Att införa sådana här förbud skulle vara ett steg bakåt, inte ett steg framåt.          

En konsekvens av ett slöjförbud för elever på våra svenska skolor skulle sannolikt leda till att vissa familjer och grupperingar sluter sig allt mer mot resten av samhället, tror hon.

– Förbud som detta kan tydligt ge en upplevelse av otrygghet för slöjbärande skolelever. Vill vi verkligen att vissa elever ska känna sig exkluderade?

Slöjförbud

I flera kommuner har SD och M lagt fram förslag om slöjförbud på grund- och förskolor.

Några av dessa kommuner är: Staffanstorp, Eskilstuna, Nyköping, Sigtuna, Motala och Malmö.

Såväl Skolverket som DO (Diskrimineringsombudsmannen) har dock slagit fast att ett generellt slöjförbud för flickor i grund- och förskolan skulle strida mot diskrimineringslagstiftningen i grundlagen.

Ändå vill Moderatkvinnorna att frågan ska utredas.