Inrikes.

2021-10-12 16:45
Bild: Jonas Ekströmer/TT, Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Sakkunnig hos SD avslöjad som aktiv i vit makt-rörelse

En 55-årig man som är politisk sakkunnig vid Sverigedemokraternas riksdagskansli är samtidigt aktiv i den svenska vit makt-rörelsen. Det visar en granskning från den antirasistiska stiftelsen Expo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den av Expo kartlagda 55-åringen är anställd som politisk sakkunnig hos Sverigedemokraterna i riksdagskansliet sedan 2020. Parallellt med det arbetet har han jobbat aktivt för att skapa lokala separatistiska ”svenska zoner” genom organisationen Det fria Sverige (DFS), där han medverkat på ett digitalt Telegrammöte så sent som i augusti i år.

DFS grundades 2017 av personer med mångårigt engagemang i nazistorganisationer som Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti och fokuserar, enligt Expo, framför allt på opinionsbildning samt strävanden att etablera mötesplatser för ”svenskar”.           

”Som hundratals generationer svenskar innan oss är det nu vår tur att greppa svärdet och göra oss redo för att mota främlingar och ockupanter ur vårt land. Det vi gör idag kommer avgöra vad Sverige och svenskhet ska innebära om hundra år”, sa Dan Eriksson, som är en av organisationens ledare, i ett tal förra året.

Projektet med de ”svenska zoner”, som den sakkunnige tjänstemannen hos SD aktivt arbetat för som medlem i DFS, har som uttalat syfte att skapa lokala ”maktherravälden” och vänder sig till ”svenska patrioter”. På organisationens hemsida förklaras att det handlar om att ta lokal kontroll: ”Det innebär även att sådana krafter tar över makten, eller skaffar sig väsentligt inflytande i lokalt föreningsliv, kulturliv, näringsliv, idrottsverksamhet, skolor, kyrkor osv”.

SD tar avstånd

SD:s riksdagsledamot Mattias Karlsson kallade 2019 DFS för nazister efter att de i en poddsändning uttryckt sig nedsättande om hans val av partner.

Partiets pressekreterare Christian Krappedal skriver i ett mejl till Dagens ETC: ”När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara verksam inom partiet. Tjänstemannen har blivit arbetsbefriad och kommer vara avstängd från sin arbetsplats under hanteringens gång. Ett uteslutningsärende har även väckts i partiets medlemsutskott.”.