Hoppa till innehållet

Enkät

Så tycker de som berörs om visitationszonerna

Bild: Emanuel Hendal, TT (montage)

Dagens ETC

Kroppsvisitation på grund av Guccikeps eller jacka från Haglöfs? Det kan snart bli aktuellt om regeringen får som den vill med de föreslagna säkerhetszonerna.

VIDEO • Dagens ETC har frågat boende i de områden som kan bli aktuella för sådan utvidgad personkontroll vad de tycker om förslaget.

Sofie Axelsson

Sofie Axelsson

Text och bild

Om allt går regeringens väg kan visitationszoner – eller säkerhetszoner, som de officiellt numera kallas – införas redan i slutet av mars. Syftet med dem är att förhindra skjutningar, sprängningar, upptrissade våldsspiraler och vedergällningsaktioner utan slut. 

Rent konkret ska en säkerhetszon vara ett geografiskt område där polisen under en begränsad tid och under vissa förutsättningar ges utvidgade befogenheter att kroppsvisitera personer eller söka igenom bilar efter vapen och sprängmedel. 

I praktiken betyder det också att polisen ska kunna visitera personer eller söka igenom fordon baserat på vilka klädmärken de bär. Eller som Liberalernas Martin Melin sa när förslaget presenterades i slutet av förra veckan:

– Men om vi säger så här då. Alla som bär Gucci-kopia-kepsar är inte gängkriminella. Men många gängkriminella bär Gucci-kopia-kepsar. Man klär sig på ett visst sätt. Det är en viss klädstil som kommer med att vara med i de här gängen.

Dagens ETC har därför tagit sig till några av de områden som förra året drabbades av skjutningar och sprängningar för att höra vad de boende (som i några fall inte velat vara med på bild) tycker om förslaget.

Video:

00:00
00:00

Vlado Radakovic, 63, restaurangägare, Bredäng

Visitationszoner enkät
Vlado Radakovic, 63, restaurangägare, Bredäng Bild: Emanuel Hendal

– Först och främst måste vi respektera polisen. Polisen är inte här bara för att straffa oss. Polisen är här för att hjälpa oss i olika situationer. De tänker göra säkerheten bättre i hela Sverige på grund av olika situationer som har hänt den senaste tiden. Och jag tror polisen vet vad de gör. De är på vår sida i alla fall. 

– Folk har olika behov att använda vackra kläder. Det finns folk som har jättemycket kläder som går och köper kläder secondhand. Det beror på vilken stil man har i livet. Men polisen har olika metoder och de vet redan allt om dig. När de stoppar dig har de ditt personnummer och de har din årsinkomst. Om du ligger hos Kronofogden och de stoppar dig är det normalt att de ska titta lite extra i bilen och på dina kläder. Det är ologiskt att människor ska ha extra fina kläder, en fin kedja eller en rolexklocka när de inte har någon inkomst. Det betyder att det är någonting skumt.

Kerstin, 73, pensionär, Bredäng 

Visitationszoner enkät
Kerstin, 73, pensionär, Bredäng Bild: Emanuel Hendal

– Jag tycker det är hemskt. Man pekar ut grupper av människor och man gör det på alldeles fel sätt. För det handlar ju om våld och kriminalitet men det blir ju inte bättre av visitationszoner. Folk här behöver uppmuntran och tro på framtiden, inte att bli jagade av polisen. 

– Det är ju fullt av fördomar. Du ser ut så här, så då är du kriminell. Du och jag kommer ju inte bli utpekade. Jag är ju en gammal vithårig tant liksom.

Amir, 24, lagerarbetare och taxichaufför, Bredäng 

Visitationszoner enkät
Amir, 24, lagerarbetare och taxichaufför, Bredäng Bild: Emanuel Hendal

– Jag såg att man pratade på nyheterna om att liksom de som har Gucci-kepsar kan bli misstänkta. Jag har märkeskläder och har liksom ingenting att göra med brott och narkotikagrejer alls. Så det stämmer inte riktigt att om någon har liksom ett dyrt klädesplagg på sig så är han en kriminell. Så jag håller inte med faktiskt. 

Hur hade du känt om du blev visiterad för din Calvin Kleinjacka?

– Jag har inget emot polisen och sådär så om de ställer sina frågor så kan jag helt ärligt svara på dem. Jag tycker att de får göra det. Jag har ingenting att gömma. Jag har blivit stoppad av polisen i bilen men jag hade ingenting att vara rädd för. Men får jag berätta om min jacka? Jag har alltid kollat på reor så den här köpte jag för två år sedan under Black Friday på NK. Och fick jag typ mer än 50 procent rabatt på den och sedan 30 procent för att jag var medlem i NK. Så jag köpte den för två, tre tusen kronor bara. Jag tycker det var lagom för en bra vinterjacka i bättre kvalitet. Ibland får man liksom sådana bra rabatter. 

Kamal, 46, arbetssökande, Skärholmen 

Visitationszoner enkät
Kamal, 46, arbetssökande, Skärholmen Bild: Emanuel Hendal

– Jag tycker det är en bra regel. Polisen gör ett bra jobb och har du inget att dölja är det inget problem. Men det finns så många unga, tonåringar som gör hemska saker och de måste lära sig att bete sig bättre. 

Asad 47, jobbar inom transport, Skärholmen 

Visitationszoner enkät
Asad, 47, jobbar inom transport, Skärholmen Bild: Emanuel Hendal

– Jag har en haglöfsjacka men jag är inte kriminell. Jag jobbar, jag betalar skatt och allt sånt. Vad ska jag säga? Det känns inte bra, men man kan inte göra något åt saker. Det är staten, man kan inte något. Det är de som har makt, de bestämmer, men jag tycker att det är fel. Det är inte okej. Jag tror att det kommer bli fler problem. Vissa kommer att acceptera detta, för man vill inte ha problem. Men vissa kommer inte att acceptera. 

Lukas, 21, student, Skärholmen 

Visitationszoner enkät
Lukas, 21, student, Skärholmen Bild: Emanuel Hendal

– Jag tycker på ett sätt att det är bra. Alltså ingen förälder eller barn ska behöva gå igenom det som händer. Men det är lite väl kanske att polisen ska kunna hitta fel på grund av dina kläder. Samtidigt är det en gråzon, eftersom det är många yrkeskriminella som bär sådana kläder, men vem som helst kan också bära dem. Man kan ha märkeskläder utan att vara kriminell. Jag hade känt mig obekväm om polisen stoppade mig för vad jag hade på mig. Jag tror inte någon varit bekväm med det. Jag tror detta ändå  kommer införa en viss rädsla eftersom kläder bär ju en viss identitetskänsla, så om polisen kollar personer med en viss klädstil så kanske det väcker en rädsla och folk blir kanske mer begränsade. 

Enrique, 14, skolelev,  Sätra 

Enrique, 14
Enrique, 14, skolelev, Sätra Bild: Emanuel Hendal

– Jag blev väldigt besviken när jag hörde om det här, tänk att en ung man kan bli stoppad av polisen bara för vad den har på sig. Man ska inte bli stoppad om man inte har gjort något. 

Erika, 21, tatuerare, Sätra 

Erika, 21
Erika, 21, tatuerare, Sätra Bild: Emanuel Hendal

– Jag kom till Sverige för ett år och sju månader sedan från Ukraina. Sätra känns mycket säkrare än Fittja där jag bodde först. Men jag tycker inte om den här regeln, om folk inte gjort något fel förstår jag inte varför polisen ska stoppa dem. Jag hade känt mig väldigt obekväm om det hände. 

William, 14, skolelev, Sätra 

William, 14
William, 14, skolelev, Sätra Bild: Emanuel Hendal

– Det kan vara bra på vissa sätt, men det känns lite som att de går för mycket in i ditt privatliv. 

Sebastian, 14, skolelev, Sätra

Visitationszoner enkät
Sebastian, 14, skolelev, Sätra Bild: Emanuel Hendal

–Jag tror inte att ha Gucci-keps och att ha sådana här kläder är något dåligt och något som polisen ska visitera dig för. Att ha designerkläder på sig, Gucci-kepsar, det är en populär stil för oss ungdomar. Och att visitera alla de här personerna, det är bara slöseri av tiden. Det finns massa fake-kopior så folk har den typen av kläder överallt. 

AJ, 14, skolelev, Sätra

AJ
AJ, 14, skolelev, Sätra Bild: Emanuel Hendal

– Jag tycker inte att det är så smart egentligen. För ifall det är så att polisen kommer att visitera kan man bara byta klädstil enkelt. Det är ganska onödigt tycker jag.

– Det kommer bara att skapa problem för folk som gillar klädstilen att de inte får ha på sig det längre för att polisen säger att det inte är rätt.

Linnea, 14 skolelev, Sätra 

Linnea, 14
Linnea, 14 skolelev, Sätra Bild: Emanuel Hendal

– Just när det gäller polisen som söker igenom andra personer liksom så det kan nog många känna sig ganska kränkta. Det är ju naturligtvis det man tänker när man ser att polisen tar en annan person till sidan, typ ”oj vad har hänt”. 

Alexander, 18, student, Farsta 

Alexander, 18
Alexander, 18, student, Farsta Bild: Emanuel Hendal

 –Jag känner väl att det är lite tryggare. Men det här kommer inte bara hända på måfå. Det kommer ju ändå vara strukturerat. Jag tänker att de inte bara kommer gripa vem som helst. Eller visitera vem som helst. De har ju koll på sakerna. 

Philip, 18, student, Farsta

Philip. 18
Philip, 18, student, Farsta Bild: Emanuel Hendal

– Man känner väl sig lite säkrare kanske. Det handlar väl inte om själva stilen, mer om vad för slutsatser man gör om man ser ett snubbe med en Gucci-keps stå och tugga vid en tunnel borta vid Lidl. Eller liksom står och bara hänger där. En stil avgör ju inte vem man är som person. Hade snuten kommit fram hade det varit okej, de gör bara sitt jobb. Visst det kanske finns poliser som inte är riktigt schyssta men jag hade inte haft något att dölja.  

Noah, 18, student, Farsta 

Noah. 18
Noah, 18, student, Farsta Bild: Emanuel Hendal

– Det är väl helt okej. Jag känner mig inte så träffad, riktigt. Det är inte polisen som uppfunnit den här nya lagen, så hade de visiterat mig hade jag inte känt mig bekväm men det är deras jobb liksom. 

Nathalia, 35, egenföretagare, Farsta 

Nathalia
Nathalia, 35, egenföretagare, Farsta Bild: Emanuel Hendal

– Jag tycker att det är bra. Det är väl lite hårt att tänka att man misstänker någon på grund av klädsel. Men det viktiga är att man nu tar alla medel som går för att försöka få ner kriminaliteten. Som fembarnsmamma ser jag att det är ett otroligt stort problem som vi har som många blundar för. I andra länder så är det mycket hårdare straff och jag tycker att det borde vara så i Sverige också. Vi pratar mycket hemma om det här med kriminalitet. Och ja, tyvärr så gör ju sån klädsel att man kanske blir misstänkt, det behöver inte betyda att alla är kriminella som klär sig så, men jag tycker inte att man ska vara emot allting just nu. Jag tror att vi behöver göra något radikalt här i Sverige för att det har ju spårat ut. Det är svårt att göra allting perfekt. Att alla ska vara nöjda.

Sofie Axelsson

Sofie Axelsson

Text och bild