Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Så vill polisen bryta tystnadskulturen

Initiativtagarna till polisens upprop via sociala medier menar att det inom organisationen fanns en skadlig tystnads- och bestraffningskultur.
Initiativtagarna till polisens upprop via sociala medier menar att det inom organisationen fanns en skadlig tystnads- och bestraffningskultur. Bild: Foto: Christine Olsson

ETC Göteborg.

Polisen ansvarar för att ge upprättelse till personer som drabbas av sexuella övergrepp men ändå vittnar hundratals poliskvinnor om att trakasserier ofta förekommer inom den egna myndigheten. I polisregion Väst ska vissa avdelningar ha medarbetardagar där man ska prata om vilken jargong och kultur man har på arbetsplatsen.

När de kvinnliga polisernas upprop kom visade det sig att myndigheten inte var förskonad från övergrepp – trots att de är samhällets ordningshållare som är utbildade till att utreda och ingripa mot sexualbrott. Tvärtom vittnade många anställda om arbetsplatser där maktmissbruk, fula härskartekniker och sexuella trakasserier var vardagsmat. När sexuella trakasserier började uppmärksammas i oktober kände Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet Väst, att det sannolikt bara var en tidsfråga innan det skulle börja komma vittnesmål från polisanställda.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00