Inrikes.

2016-07-25 09:30
Asylprocess på Migrationsverket i Solna. Väntsal för asylsökande. Bild: Marcus Ericsson / TT
Asylprocess på Migrationsverket i Solna. Väntsal för asylsökande.

Så slår asylpolitiken mot hbtq-personer

I Sverige har personer som förföljs för sin sexuella läggning eller könsidentitet rätt till asyl. I praktiken är det inte så enkelt. Och om ett förslag till ny EU-förordning blir verklighet kan hbtq-personer på flykt få mycket svårare att ens ta sig hit.

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, är mycket kritiskt till hur asylsökande som förföljs på grunad av att de är hbtq-personer behandlas under Migrationsverkets utredningar. Otydliga skrivningar i lagens förarbeten öppnar för godtycke från enskilda asylutredare när de ska avgöra om en person ska anses trovärdig när hen uppger att hen riskerar förföljelse i sitt hemland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Problemet med utlänningslagen är att den spretar. Man talar om att ”leva dolt” eller att ”leva öppet”, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande på RFSL.

Men definitionen av att ”leva öppet” som homosexuell tolkas inte sällan som att exempelvis vara aktiv i RFSL, eller att gå i Prideparaden.

– Du tvingas ut i en öppenhet som kanske är mycket större än den du vill leva i. 

Fick avslag

Magnus Kolsjö berättar om en man som fick avslag på sin asylansökan eftersom han inte kände till vilka gayklubbar som finns i Stockholm. 

– Det var en man som levde med en partner, som inte drack och inte gillade att dansa. Men han förutsattes ha det levernet om han var homosexuell.

För en månad sedan fick en man från Nigeria avslag, eftersom han uppgivit att han inte ”skämdes” för sin homosexualitet.

– Min uppfattning är att kvaliteten på Migrationsverkets beslut har sjunkit den senaste tiden, och är mycket rättsosäker, säger Magnus Kolsjö.

Läs vidare på nästa sida: Dömer olika

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Detta föreslår EU-kommissionen ska gälla

Inom ramen för en kvot som bestäms årligen, ska människor som tagit sig till ett land som EU har avtal med och som ingår i de kategorier man anger, väljas ut av ett medlemsland för att genomgå en asylprocess, varefter de får antingen flykting- eller skyddsstatus. 

Varje medlemsland bestämmer hur många man vill ta emot årligen. 

De som kan komma i fråga är människor som, med Kommissionens formulering, ”har välgrundad fruktan för förföljelse eller substantiell anledning att tro att de löper verklig risk att lida allvarliga men”.

De måste dessutom tillhöra minst en av följande kategorier:

1. Kvinnor och flickor 

2. Barn och ungdomar inklusive ensamkommande

3. Personer som utsatts för våld och tortyr, inklusive på grund av sitt kön

4. Vårdbehövande och personer med funktionsnedsättning 

5. Personer med rättsligt eller fysiskt skydds-behov

6. Socioekonomiskt utsatta personer 

Sexuell läggning och könsidentitet finns däremot inte med på listan.

Den som tagit sig in i EU olovandes eller fått avslag på asylansökan under de senaste fem åren tillåts inte ingå i kvoten. Det går också att neka prövning av säkerhetsskäl.