Inrikes.

2019-09-21 09:00
  • Bild: Matthew Henry
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Så skyddar du dig på internet

Om du vill undvika att stater och storföretag ska kunna hålla koll på din kommunikation, var du är, vilka du träffar, vad du söker på och vilka webbsidor du besöker så finns det flera tricks att ta till.

Här är några handfasta tips på hur du skyddar dig från att övervakas genom telefonen och datorn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Kryptera dina mejl

Att skicka känslig information via mejl är som att skicka den via vykort. En bra idé kan därför vara att åtminstone lägga vykortet i ett kuvert. För mejl innebär det att kryptera informationen. Det innebär att meddelandet görs om till en slags kod som endast kan avkodas om det öppnas av den rätte mottagaren. Liksom gällande kuvert går det dock fortfarande att se vem som meddelandet är adresserat till, även om det är krypterat.

Ett sätt att kryptera sina mejl är att använda plugin-tjänsten Mailvelope, som kan kopplas direkt till ditt webbmailkonto.

Mailvelope använder krypteringstekniken PGP (Pretty Good Privacy) som kan vara världens mest spridda krypteringsstandard. På senare tid har dock PGP-krypteringen visat sig vara möjlig att knäcka. Den betraktas fortfarande som säker, men ett ännu säkrare sätt att kommunicera är via den särskilda meddelandetjänsten Signal.

2. Kommunicera med Signal

Det finns ett alternativ till Whatsapp, Messenger och sms som både är säkrare och som håller all din data hemlig. Signal är en sådan app, som finns både till mobiler och datorer. Den krypterar både meddelanden, röstsamtal och videochatt och är lika enkel att använda som vanliga sms.

Även om det finns andra appar som också kan kryptera din kommunikation med rätt inställningar så är de flesta ägda av vinstdrivande storföretag – som är intresserade av all information runt omkring det krypterade innehållet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Där skiljer sig Signal-appen, som utvecklas ideellt av Open Whisper Systems, från i stort sett alla andra. De samlar inte någon data om användarna, och källkoden till appen är öppen och kan granskas av allmänheten. Edward Snowden är en förespråkare av appen.

3. Använd en lösenordshanterare

De flesta vet att det är viktigt med starka och unika lösenord. Problemet är bara att det är omöjligt att komma ihåg dem. Lösningen på problemet stavas lösenordshanterare. Med hjälp av en sådan behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord: det till lösenordshanteraren. Ett exempel på en sådan tjänst är Lastpass från amerikanska Log Me In, som svenska Internetstiftelsen tipsar om. Samtidigt som detta kan vara en välkommen hjälp skapar de nya problem. Det finns nämligen en diskussion om det verkligen är säkert att låta dessa appar hantera sådana enorma mängder exceptionellt känslig data. En studie från University of California visar att det finns mycket att göra innan lösenordshanterarna kan anses vara helt säkra.

4. Låt inte din webbläsare spåra dig

Din webbläsare spårar dig var du än surfar. Detta har du säkert märkt när du fått reklam riktad till dig efter att du besökt en särskild webbplats eller gjort en särskild sökning. En webbläsare som gör dig anonym på webben är Tor. Detta sker genom att informationen krypteras och skickas via hundratals servrar världen över. Detta gör visserligen att surfhastigheten blir lite långsammare, men åtminstone Edward Snowden tycker att det är värt några sekunders extra väntan för att minska utsattheten för intrång. Du laddar ned webbläsaren på torproject.org/download.

5. Håll dina sökningar för dig själv

Sökmotorn DuckDuckGo är fri från annonser och sparar inte någon information om ditt privatliv eller om dina sökningar, till skillnad från de flesta andra stora sökmotorer. Inget skickas heller till någon tredje part. Det går att använda Duckduckgo genom att gå in på duckduckgo.com. Du kan även ställa in den som din standard-sökmotor. I exempelvis webbläsaren Safari så räcker det med att klicka på förstoringsglaset i sökrutan för att välja vilken sökmotor som ska vara den förinställda. Där kan du välja mellan exempelvis Google, Yahoo eller just Duckduckgo. Om du använder Tor som webbläsare så är Duckduckgo redan från början inställd som den förvalda sökmotorn.

6. Dela inte din platsinformation

Många av de appar som du förmodligen använder regelbundet i din telefon, såsom Facebook, Snapchat och Instagram, vill veta var du befinner dig och ta del av ditt rörelsemönster. I både iOS och Android är det möjligt att kontrollera vilka appar som har tillgång till din platsinformation i dag och du kan själv bestämma vilka appar som ska få veta hur du rör dig.

Om du har en Android-telefon går du till inställningspanelen och klicka på Appar. Klicka sedan på ”Appens behörigheter”. Klicka på Plats för att få en lista över alla appar som har tillgång till telefonens så kallade platstjänster. Här kan du aktivera och blockera appars tillgång till din platsdata.

Om du har en iOS-telefon kan du gå till Inställningar och klicka på Integritetsskydd. Klicka sedan på Platstjänster. Här kan du stänga av alla platstjänster för hela telefonen med ett reglage eller välja när och hur en specifik app ska få ta del av din platsinformation. •

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Kom igång med Signal:

1. Ladda ned appen. Du hittar den i App Store, Google Play eller på Signals hemsida.

2. Starta appen och skapa ett konto. Precis som i exempelvis Whatsapp kopplas ditt konto till ditt vanliga telefonnummer och det är detta som du använder för att hitta nya kontakter.

3. Du kan endast kommunicera med andra som också har Signal-konton. Om du vill se vilka av dina befintliga kontakter som har Signal ger du appen tillgång till din adressbok. Då får du upp en lista över vilka du kan prata säkert med.

4. Nu är det bara att börja snacka!

(5). Använder du Android kan du välja att köra Signal som standardapp för sms. Fördelen är att meddelanden till kontakter som använder Signal automatiskt krypteras.