Inrikes.

2019-01-26 15:00
Är söta kattrobotar bästa sättet att till-lämpa AI? Finland kan snart sitta på svaret.  Bild: John Locher/AP/TT
Är söta kattrobotar bästa sättet att till-lämpa AI? Finland kan snart sitta på svaret.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Så ska Finland bli världsledande inom AI

I oktober 2017 blev Finland det första landet i EU att ta fram en nationell AI-strategi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En folkrörelse inom AI har dragit igång i grannlandet.

Det började som en kurs vid Helsingfors universitet. Datavetaren Teemu Roos hade hört talas om ett statligt utbildningsprojekt som efterfrågade professionell utbildning inom artificiell intelligens. Tillsammans med med it-konsultföretaget Reaktor tog han fram en variant av sin universitetskurs som inte krävde några förkunskaper i programmering eller datorvetenskap och som var öppen för alla att söka.

Några av Finlands största arbetsgivare anslöt och för att ”stärka demokratin” lanserade de målet att under 2018 utbilda en procent av hela befolkningen – 55 000 människor – inom AI.

”AI-utmaningen”, som initiativet kallades, tog snabbt fart och fler och fler företag hakade på. Bland annat lovade Stora Enso att ge 1 000 anställda utbildningen och Nokia anmälde hela sin personalstyrka. Även statliga myndigheter hakade på och regeringen sponsrade en finskspråkig version av kursen som lanserades i november.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Syftet är inte att lära upp en ny generation banbrytande utvecklare. Istället är tanken att öka medvetenheten om möjligheterna och riskerna med AI så att vanligt folk kan bilda sig en uppfattning om vad staten borde investera pengar i. Exempelvis för att stärka välfärden med ny teknik.

Idén är egentligen enkel. Börja med att lära ut grunderna i artificiell intelligens till en procent av befolkningen och se vilka nya idéer om samhället som växer fram.

– Vi vill visa att AI inte är något märkvärdigt utan bara handlar om olika sätt att lösa problem. Redan nu är vi dagligen i kontakt med artificiell intelligens, utan att vi ens noterar det, säger Janina Fagerlund, som jobbar på Reaktor, till Yle.

”Deras framtid hänger på AI”

Att ge stora delar av befolkningen en grundförståelse är bara en del i Finlands nationella plan att bli en ledade AI-nation. I oktober 2017 blev de första land i EU att ta fram en nationell AI-strategi och förra året uppskattade de att en miljon finländare kommer att behöva ingå i utbildningssatsningen kommande år.

Senare i vår ska den sista delen i strategiplanen presenteras för hur små och medelstora företag ska komma med på tåget.

– Företag som ännu inte har en aning om att deras framtid hänger på AI, säger Ilona Lundström, överdirektör för närings- och innovationsavdelningen vid arbets- och näringsministeriet i ett uttalande.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Utmanar USA och Kina

Finlands AI-strategi är en satsning för att bli mer konkurrenskraftigt jämte satsningarna som just nu görs i Kina och USA.

Planen är inte att slåss med de två supermakterna om teknologisk spjutspets, utan istället nischa in sig på praktisk användning av teknologin.

”Vi kommer aldrig ha ­resurserna för att bli världsledande inom artificiell intelligens. Men hur tekniken används – det är en annan sak”, säger näringsminister Mika Lintilä.