Inrikes.

2018-03-19 11:45
Enligt Försäkringskassans egna uppgifter till Eva kostade utredningen närmare 50 000 kronor. Bild: Hilda Arneback
Enligt Försäkringskassans egna uppgifter till Eva kostade utredningen närmare 50 000 kronor.

Så mycket kostade Evas utförsäkring samhället

Sjukskrivningarna kostar för mycket, argumenterar regeringen som gett Försäkringskassan i uppgift att få ner antalet sjukpenningsdagar. Men handläggningen av Evas Wells fall har också kostat samhället tusentals kronor bara i timlönen för de läkare och handläggare som hon träffat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Många blir precis som Eva Wells av med sin sjukpenning, trots att de av läkare fortfarande anses vara sjuka. Enligt försäkringskassans egna siffror är det runt 5 procent som avslutar sin sjukskrivning efter att de nekats fortsatt ersättning, men de som är för sjuka för att arbeta alls hänvisas till försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag.

Utredning för 50 000

Men att det är en besparing att inte bevilja en sjukskriven sin sjukpenning är långt ifrån självklart. Eva Wells genomgick i mars förra året en utredning för att bedöma hennes arbetsförmåga.

Enligt Försäkringskassans egna uppgifter till Eva kostade utredningen 50 000 kronor. Att hon själv kunde ta sig till besöken hos det team som gjorde utredningen bidrog sedan till att hon bedömdes ha arbetsförmåga.

Utöver utredningen har Eva Wells valsat runt mellan besök hos Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och varit i kontakt med Alfakassan och sociala myndigheter. Dessutom har hon ansökt om skuldsanering och träffat överläkare på psykiatrin och gruppchef inom socialpsykiatrin.

Räknat på timlönen

Eva har antecknat de möten och samtal med handläggare och läkare som hon gjort under förra året. Totalt är det 76 timmar som olika sorters myndighetspersonal har arbetat med hennes ärende.

Dagens ETC har räknat på kostnader för vad bara timlönerna har kostat samhället under den här perioden. Med hjälp av SCB:s lönestatistik för de olika yrkesgrupperna har en ungefärlig kostnad beräknats till 27 000 kronor bara för mötena, lågt räknat. Tillsammans med utredningen blir det alltså närmare 77 000 kronor.

Evas sjukpenning låg på 12 700 kronor i månaden. Nu får hon istället försörjningsstöd på 9 200 kronor, en besparing för samhället på drygt 31 000 kr under den aktuella perioden. Då återstår 46 000 kronor som samhället står för.

Hittills, hennes ärende är långt ifrån avslutat. Men då räknar vi såklart inte all tid och energi som Eva och hennes anhöriga och vänner lagt ner på att hantera hennes ärende. Dessutom har hon inte kunnat betala skatt på den relativt höga lön hon tidigare hade, hennes försörjningsstöd ger inte rätt till pension.

Till allt detta kommer ärendet med skuldavskrivningen som Eva just nu håller på att få beviljat. Det rör sig om skulder på 450 000 som kan bli avskrivna.

 

Dagens ETC har fått tillåtelse att publicera de kontrollerade siffrorna.