Inrikes.

2017-10-12 12:00
Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens egna beräkningar kan kapslarna för slutförvaret spricka redan inom 300 år.  Bild: TT
Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens egna beräkningar kan kapslarna för slutförvaret spricka redan inom 300 år.

Så mörkade myndigheten höga strålskyddsrisker

Strålsäkerhetsmyndigheten har känt till att stråldosen från det slutförvar av kärnavfall som nu planeras kan bli upp till 40 gånger högre än tillåtna gränsvärden.

Ändå har myndigheten valt att inte presentera dessa siffror i de pågående förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen.

Just nu pågår förhandlingar i Mark- och miljödomstolen om hur 12 000 ton svenskt kärnavfall från svenska kärnkraftverk ska förvaras på ett säkert sätt. Kärnbränslet ska grävas ner i urberg utanför Östhammar och förvaras i kapslar som ska förhindra att livsfarliga radioaktiva ämnen kommer ut i omgivningen. Domstolen ska ta ställning till om slutförvaret kan ske på ett sätt som klarar miljöbalkens krav.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Myndigheten inte övertygad

Industrins bolag Svensk kärnbränslehantering AB, som står bakom det förslag som nu ligger på bordet, försäkrar att slutförvaringen är säker och att kopparkapslarna inte ska gå sönder – åtminstone inte på 1 000 år. Den myndighet som haft i uppdrag att granska bolagets förslag, Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), har godkänt bolagets bedömning.

Men myndighetens experter tvekade inför beslutet, avslöjar tidningen Sveriges Natur som fått tillgång till dokument som visar att kapslarna kan spricka redan inom 300 år, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens egna beräkningar. Skadorna, som kan orsakas av kryp, väteförsprödning eller spänningskorrosion, skulle i värsta fall kunna leda till stråldoser som är över 40 gånger så höga som myndighetens egna gränsvärden.

Undanhöll information

Trots vetskap om detta valde myndigheten att inte presentera dessa siffror i domstolen, något som Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, ser mycket allvarligt på.

– Slutförvar av kärnavfall är ett högriskprojekt med potentiellt livsfarliga konsekvenser. Allting mindre än full transparens och ett fullständigt och vetenskapsbaserat besluts­underlag är oacceptabelt, säger hon till Dagens ETC.

– Avslöjandet förändrar förutsättningarna i slutförvarsprövningen helt. Det bekräftar att SKB:s förslag inte håller måttet och att det faktiskt ännu inte finns någon säker lösning på hur man ska förvara kärnavfallet och hålla det isolerat från människa och miljö i över 100 000 år. Avvecklingen av kärnkraften måste fortsätta i en snabb takt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter