Brott.

2016-01-19 08:58
Bild: Claudio Bresciani / TT

Så många ofredas och våldtas varje dag i Sverige

Varje dag anmäls 24 fall av sexuellt ofredande i Sverige – ett i timmen. Värst drabbade är unga kvinnor och få anmälningar leder till fällande domar. Dagens ETC kartlägger det sexuella våldet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Jenny Bengtsson: Sextrakasserier i arbetslivet är ett svart hål och Sexuellt våld ofrivillig del av vardagen

Att kvinnor tvingas utstå tafsande på krogen och utsätts för kränkande tillmälen som hora är inget nytt, men statistik från Brottsförebyggand rådet, Brå, visar att anmälningarna om sexuellt ofredande har mer än tredubblats på tjugo år.

ETC:s genomgång av de lagförda sexbrotten visar också att gärningspersonen vid sexbrott nästintill alltid är en man. Av 406 fall av sexuellt ofredande under 2014 var 400 av de dömda män. Samma år dömdes 195 personer för våldtäkt – alla var män. Offren är så gott som alltid kvinnor.

När antalet anmälningar av ett brott ökar talas det ibland om att det beror på att benägenheten att anmäla blivit större och att det är det som gett avtryck i statistiken. Men Magnus Lindgren, kriminolog och generalsekreterare på stiftelsen Tryggare Sverige, som jobbar med att förbättra situationen för brottsoffer, tror inte på den förklaringen när det gäller sexuellt ofredande. Han menar att ökningen är reell. Han säger att toleransen mot sexualbrott minskat över tid, vilket i teorin bör leda till att fler anmäler. Men samtidigt är många brottsoffer medvetna om att sexuellt ofredande inte är ett prioriterat brott för polisen, vilket bör minska benägenheten att anmäla.

– En hel del av de sexuella ofredandena sker via sociala medier och det har ju exploderat under de senaste tio åren. Men vi pratar också om situationerna i skolan. Även om brotten inte sker i skolan så ser vi att barnen internaliserar de värderingar som skolan förmedlar. Tjejerna får höra att ”pojkar är pojkar” och ”han gör så för att han tycker om dig”. Det som händer i skolan tas många gånger inte på allvar, säger Magnus Lindgren.

Att alla typer av kränkningar i skolan får den gemensamma benämningen mobbning istället för korrekta termer, som sexuella trakasserier, olaga hot eller övergrepp i rättssak, är också ett bekymmer, menar han.

– Mobbning är ett skitbegrepp. Det finns inte i lagen. Att använda det visar att man inte tar brotten på allvar och signalerar att det är fritt fram att tafsa på unga flickor och skriva hora, säger han.

Sexuellt ofredande är det vanligaste sexbrottet i Sverige med 8 727 anmälda fall förra året enligt Brå:s preliminära siffror. Näst vanligast är våldtäkt med 5 828 anmälda fall.

Få fall klaras upp

Trots den lavinartade ökningen av anmälningar visar statistiken att antalet lagförda fall av sexuellt ofredande ligger kvar på samma låga nivå som tidigare, omkring 400 om året. Enligt statistik som Tryggare Sverige tagit fram halverades andelen uppklarade fall av sexuellt ofredande mellan 2005 och 2014 från 6 till 3 procent.

Skillnaden mellan hur många brott som klaras upp är dock stor mellan olika delar av landet, både när det gäller våldtäkter och sexuella ofredanden.

– Uppenbarligen är det så att det går att klara upp fler brott. När det gäller våldtäkter måste man göra ordentliga brottsplatsundersökningar, men där visar en kartläggning i Stockholm att det bara görs i en liten andel av fallen, säger Magnus Lindgren.

Även om sexuellt ofredande är ett mildare brott än våldtäkt är det allvarligt att så få fall klaras upp. Om inget görs för att se till att fler av gärningspersonerna döms menar Magnus Lindgren att det är lika bra att göra sexuella trakasserier lagligt.

– Då kanske det ska vara okej att ofreda sina kamrater sexuellt. För alternativet i dag är till och med värre, eftersom det signalerar till gärningspersonen att ingenting händer, och de drabbade får signalen att ingen bryr sig. Då är risken att man inte anmäler om man utsätts för ett ännu värre brott, säger han.

Läs vidare på nästa sida