Inrikes.

2017-05-08 08:27
  • Nya tiders chefredaktör på Bokmässan 2016.  I år är förlaget återigen välkommet att delta, vilket lett till protester och bojkott. Bild: Bengt Oberger/CCBY-SA4.0
    Nya tiders chefredaktör på Bokmässan 2016. I år är förlaget återigen välkommet att delta, vilket lett till protester och bojkott.
  • Maria Källsson, vd för Bok- och biblioteksmässan. Bild: Fredrik Sandberg/TT
    Maria Källsson, vd för Bok- och biblioteksmässan.

Så jobbar hatsajterna för att komma in i finrummet

Kritiken växer mot Bokmässan. Vilken tidning har de egentligen släppt in i finrummet – och vilka fler högerextrema alternativ-medier knackar nu på dörren?

Dagens ETC granskar alternativmedierna på högerkanten, vissa av dem lika stora som etablerade medier.

Högerextrema tidningen Nya tiders närvaro på Bokmässan i Göteborg har väckt debatt. Och uppmärksamheten har fått fler organisationer från de så kallade alternativmedierna på yttersta högerkanten att också de anmäla sig till mässan. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Granskning Sverige och Runeskrift AB, som driver Avpixlat, har båda ansökt om utställningsplats till höstens bokmässa. Maria Källsson, vd för Bok- och biblioteksmässan, meddelar till Kulturnytt i P1 att båda organisationerna har fått avslag. Nya tider får däremot vara kvar. Bokmässan har gjort en individuell bedömning av de sökande, utan att gå in på vilka kriterier som varit avgörande för de skilda besluten. Avpixlat har likt Nya tider ansvarig utgivare och en delvis öppen redaktion av skribenter, varav flera gått vidare till Nya tider. Granskning Sverige har försökt hemlighålla sin redaktion, vars självbenämnda ”medborgarjournalistik” består i att ringa upp journalister och göra intervjuer utan att meddela att samtalen spelas in och läggs upp på nätet. Beslutet att utestänga Granskning Sverige men tillåta Nya tider kan te sig märkligt utifrån att redaktionsmedlemmar i Nya tider deltar i ett liknande projekt – Megafonerna – där de journalister som granskat just Granskning Sverige har fått hembesök av kamerateam i sitt hem.

Rörigt? Det har kommit en vildvuxen flora av alternativmedierde senaste tio åren på högerkanten. Projekten överlappar och korsbefruktar varandra, men har tillsammans nått stor spridning. Begreppet alternativmedia är hämtat från 60- och 70-talets undergroundvänsterpress. Med genombrottet av sociala medier för tio år sedan har det allt mer kommit att beteckna amatördrivna internetmedier på högerkanten. 

Stora som dagstidningar

De tre stora nätsajterna Avpixlat, Nyheter idag och Fria tider kan alla mäta sig med flera dagstidningar i besökarantal. Politiskt är det ingen homogen grupp. Det finns en uppsättning sajter som befinner sig mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna politiskt – dit kan man räkna Nyheter idag och Politikfakta. Ett annat kluster sajter befinner sig till höger om Sverigedemokraterna, mellan dem och rent nationalsocialistiska organisationer som Nordiska motståndsrörelsen. Där återfinns Fria tider, Motgifts och Ingrid & Conrads närmast dagliga radiopoddar samt Nordiska motståndsrörelsens nyhetssajt Nordfront. I takt med att Sverigedemokraterna har genomfört utrensningar har alternativmedierna fångat upp de uteslutna. Det senaste året har gränserna luckrats upp, alla sajter intervjuar varandras skribenter och gästpratar i varandras poddar, oavsett om de är nationalsocialistiska eller socialkonservativa. Alternativmedierna är också brokiga i sina uttrycksformer. Vissa alternativsajter har specialiserat sig på att ta fram videor eller intervjuer för Youtube, andra gör poddar, verkar främst genom Facebook eller fungerar – som Avpixlat – som ett community.

Nya tider ett typexempel

Nya tider visar som tidning på detta sammanflytande. Tidningen har växt fram ur den nedlagda organisationen Nationaldemokraterna under namnet Nationell idag, men redaktionen bröt efter en konflikt sig ur och startade 2012 Nya tider. Artiklarna i sig innehåller aldrig nationalsocialistisk propaganda. Men tidningen har gång på gång använt sig av skribenter, som fått skriva under pseudonym, med nationalsocialistisk bakgrund. Dessa vitmaktveteraner utgör Nya tiders grävredaktion, och samsas i tidningen med öppna krönikörer och intellektuella opinionsbildare utan högerbakgrund. Det som särskiljer Nya tider från övriga alternativmedier är deras djuplodande reportage från krigsområden. Tidningens biträdande redaktör Sanna Hill har genom högerextrema Syriska socialistiska nationalistpartiet och Hatune foundations kontakter specialiserat sig på att besöka konfliktzoner – en ytterhögerns Magda Gad – och rapporterat inbäddad från fronten i Syrien och Irak. Hon övertog Nordiska motståndsrörelsens kontakter till sydafrikanska vita separatister som tidningen återkommande rapporterar ifrån. Genom dessa internationella kontakter har Nya tider lanserat och finansierar det internationella projektet Free West Media.

Presstöd till extremhöger

Nya tiders inblandning i Megafonerna och Free West Media är inte första gången de med sin pressmedelsfinansierade tidning stimulerar organisering. Chefredaktör Vavra Suk och Sanna Hill finansierade genom Nationell idag organisationen Förbundet nationell ungdom, sprunget ur nynazistiska nätverket kring Info-14. Som Nya tider byggde de sedan upp en tv-satsning med medlemmar ur det antisemitiska och bankkritiska Partiet De fria – en tv-satsning som Expo inför bokmässan 2016 kunde påvisa användes av både Svenskarnas parti och Kent Ekeroth. Tidningen har även aktivt stöttat manifestationerna Folkets demonstration och knutit talarna till sig som skribenter. 

Det som skiljer Nya tider från övriga alternativmedier är att det är den enda papperstidningen. 2016 hade de en upplaga på över 4 000 exemplar och har under 2017 fortsatt öka för att nu passera 5 000 exemplar. 

Nya tider finansieras genom presstöd och har därigenom fler anställda och betalda skribenter än övrig alternativmedier. De andra alternativsajterna drivs främst genom donationer, reklam och försäljning av plusmedlemskap. Flera av sajterna – som Fria tider, Motgift och Motpol – drivs av redaktioner bosatta utomlands, för att få ner kostnaderna.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter