Inrikes.

2019-04-12 16:12
Foto: Jean-Francois Badias/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Så grön är din EU-politiker

Naturskyddsföreningen har gått igenom hur samtliga svenska EU-parlamentariker sköter sig i omröstningar och övrigt parlamentsarbete som tar sikte mot en bättre miljö. Allra sämst betyg får M, KD och SD.

Naturskyddsföreningen presenterade igår måndag en granskning av de svenska parlamentarikerna inför det stundande EU-valet. Underlaget för granskningen har varit hur EU-parlamentarikerna valt att rösta i 32 av de mest centrala miljöfrågorna. Men man har även gått igenom tusentals betänkanden, yttranden, inlägg och ändringsförslag från de svenska parlamentarikerna, för att som man skriver kunna skilja ”bromsklossarna från blåslamporna”.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Rödgröna bäst

Av Sveriges totalt 20 EU-parlamentariker får fyra stycken ett gott betyg. Dessa politiker representerar Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Gemensamt för dem är att de enligt Naturskyddsföreningen ska ha lagt en bra miljöröst i minst 75 procent av de granskade omröstningarna. De ska dessutom ha varit mycket aktiva inom miljöpolitiken i sitt parlamentariska arbete i övrigt. Däremot får samtliga EU-parlamentariker från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna dåligt miljöbetyg.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén säger i ett pressmeddelande att de gjort granskningen för att EU-parlamentarikernas arbete är viktigt för miljön.

– Vår granskning visar att det går att göra mycket för miljön som enskild EU-parlamentariker. Det är dags att de folkvalda från samtliga politiska partier visar att de tänker förvalta det stora ansvar som åligger på dem – att driva en politik som säkrar ett tryggt liv för alla, på en frisk planet, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter