Hoppa till innehållet

Inrikes

Så blev 83-åriga Berit lurad på alla sina besparingar

Berit hade varit kund i Swedbank sedan 60-talet. Men att hon som 83-åring under ett par månader tömmer alla sina konton  och sedan ansöker om ett lån fick inga varningsklockor att ringa hos banken.
Berit hade varit kund i Swedbank sedan 60-talet. Men att hon som 83-åring under ett par månader tömmer alla sina konton och sedan ansöker om ett lån fick inga varningsklockor att ringa hos banken. Bild: Bild: Naina Helén Jåma/TT

Dagens ETC.

En äldre kvinna, 83-åriga Berit, luras att under en kort tid föra över alla sina besparingar till en bedragare. Nu vägrar bankerna att betala tillbaka tillbaka pengarna. De senaste åren har antalet bedrägerier riktade mot äldre ökat kraftigt.

Över 3 700 bedrägerier mot äldre misstänkts ha utförts under förra året, vilket är en fördubbling mot året innan, enligt BRÅ. För 83-åriga Berit började allt med ett telefonsamtal från en vänlig försäljare. Han berättade om möjligheten att göra en bra investering som skulle växa snabbt. Berit hade tidigare skött bokföring i familjens företag och hade bra koll på ekonomi. Hon tyckte att det lät rimligt och gick med på att prova.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00