Inrikes.

2020-11-11 13:40
Amelia Adamo, styrelseledamot Apotea / Pär Svärdson, vd Apotea / Anna Johansson (S), riksdagsledamot. Bild: Stina Stjernkvist/Magnus Hjalmarson Neideman/Henrik Montgomery/TT
Amelia Adamo, styrelseledamot Apotea / Pär Svärdson, vd Apotea / Anna Johansson (S), riksdagsledamot.
Puffetikett
Dagens ETC

S-toppen om Apotea-avslöjandet: ”Kan ha brutit mot lagen”

Att blockera utgången och hindra Apotea-anställda från att gå hem kan strida mot lagen. Det bedömer riksdagsledamoten Anna Johansson (S), som nu reagerar på Dagens ETC:s avslöjande.

Men vd Pär Svärdson har styrelsens fulla företroende meddelar ledamot Amelia Adamo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det fortsätter att strömma in nya vittnesmål inifrån lagret i Morgongåva. Nu har Dagens ETC varit i kontakt med sammanlagt 30 anställda varav mer än hälften fortfarande arbetar kvar. Vi har i en serie artiklar avslöjat hur cheferna blockerade utgången och tvingade 100 lagerarbetare till övertidsarbete och att ledningen inte agerar mot återkommande sexuella trakasserier.

Artiklarna har väckt starka reaktioner hos Anna Johansson (S), före detta statsråd och numera ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Det är en beskrivning av en arbetsmiljö som förefaller helt vansinnig. Att det här förekommer på svensk arbetsmarknad gör mig fruktansvärt upprörd.

Hon tillägger att det inte är tillåtet att blockera utgången, som Apotea-cheferna gjort.

– Flera personer har uppfattat situationen på samma sätt och det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret. Det som också framgår av artiklarna är att det är en arbetsplats där man jobbar under stress och hög arbetsbelastning. Det präglar arbetslivet idag att många anställda tvingas sätta lojaliteten till arbetsgivaren framför sin egen hälsa.

Enligt vd Pär Svärdson har ingen givit order om att blockera utgången och han skriver i ett mail att ”om någon har uppfattat det så, är det olyckligt”.

Kopplas till las-debatten

Många har kopplat samman Apotea-granskning men den pågående debatten om las (lagen om anställningsskydd) där Socialdemokraterna står bakom uppgörelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv. Sju LO-förbund är kritiska och säger att det kommer att minska tryggheten för LO-medlemmar och öka arbetsgivarnas makt.

– Vi vill gå vidare med överenskommelsen eftersom den är bättre än den tidigare Las-utredningen, säger Anna Johansson.

Hur kommer det hjälpa arbetarna på Apotea?

– Till exempel kommer det bli svårare för arbetsgivaren att stapla visstidsanställningar. Det finns en del förslag i uppgörelsen som adresserar just det.

”Låter som en kidnappning”

Även Jörgen Gustavsson, ombudsman på Unionen, bedömer att det kan vara olagligt att blockera utgången på det sättet som de anställda beskrivit situationen.

– Låter nästan som att de är kidnappade på sin egen arbetsplats. Oavsett om det faller under brottsbalken eller ej så är det oetiskt och ska självklart inte förekomma.

Enligt avtalet får arbetsgivaren beordra övertid men det gjordes med några få minuters varsel och det kan därför röra sig om avtalsbrott.

Sedan det första avslöjandet för två veckor sedan har ett stort antal anställda hört av sig till Unionen med liknande berättelser. Unionen har haft en överläggning på Apoteas initiativ.

– Jag sammanställer nu all information från våra medlemmar och kallar till MBL-förhandling samt eventuell tvisteförhandling med arbetsgivaren där det kan röra sig om  misstänkt kollektivavtalsbrott eller lagbrott, säger Jörgen Gustavsson.

”Fullt förtroende”

De anställda beskriver en urspårad företagskultur pådriven av vd Pär Svärdsson som kameraövervakar, utövar kollektiv bestraffning och sparkar anställda som protesterar. I bolagets styrelse sitter Jonas Hagströmer från investmentbolaget Creades som äger fem procent av bolaget. Han har läst artiklarna i Dagens ETC men drar helt andra slutsatser än kritikerna.

”Jag har fullt förtroende för Pär och hans team och att de hanterar detta på bästa sätt. Vi tar arbetsmiljön på stort allvar”, skriver han i ett mail. Samma budskap ger Amelia Adamo, medieprofil och ledamot i Apoteas bolagsstyrelse, som i ett sms skriver att hon ”har det största förtroendet för Pär och ledningen på Apotea”.