Hoppa till innehållet

Inrikes

Nya las-förslag sågas av S-röster: ”En överlevnadsfråga”

”Det är en överlevnads­fråga för Socialdemokraterna att inte driva den här frågan”, säger Mari Huupponen, opinions­bildare och ledarskribent.
”Det är en överlevnads­fråga för Socialdemokraterna att inte driva den här frågan”, säger Mari Huupponen, opinions­bildare och ledarskribent. Bild: Foton: TT, Lars Pehrson/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Flera punkter från den nya las-utredningen har läckt. Genom dem växer bilden av en kraftig uppluckring av arbetsrätten, någonting som väcker hård kritik från många kopplade till socialdemo­kratin. ”Det är en överlevnads­fråga för Socialdemokraterna att inte driva den här frågan”, säger Mari Huupponen, opinions­bildare och ledarskribent.

Förenklad möjlighet för arbetsgivare att säga upp en anställd på grund av personliga skäl. Fem anställda som kan undantas turordningsregeln i stället för två. Det är de två läckta förslag från las-utredningen som har väckt kraftigast reaktioner sedan de presenterades i SVT:s Agenda i söndags. På måndag nästa vecka lämnas den slut­giltiga utredningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser