Inrikes.

2014-05-12 06:15
 • Folkets hus-föreningen äger en mindre tomt i Sjöns nordvästra hörn. Tomten blev över en natt extremt värdefull när kommunen öppnade för att tillåta att bostadsbyggande på marken.
  Folkets hus-föreningen äger en mindre tomt i Sjöns nordvästra hörn. Tomten blev över en natt extremt värdefull när kommunen öppnade för att tillåta att bostadsbyggande på marken.
 • Folkets hus-föreningen tjänade tio miljoner på affären och använde pengarna till att flytta in i nya lokaler i Hagalund i Solna. Här syns ordförande Lars Göransson under invigningen. BILD: Carlos Zaya
  Folkets hus-föreningen tjänade tio miljoner på affären och använde pengarna till att flytta in i nya lokaler i Hagalund i Solna. Här syns ordförande Lars Göransson under invigningen.
 • Nätverket Rädda Råstasjön består av närboende och miljöaktivister som vill bevara naturområdet kring sjön. De har under lång tid uppvaktat den styrande Alliansen och Socialdemokraterna i kommunen. Bild: Anders Wiklund/TT
  Nätverket Rädda Råstasjön består av närboende och miljöaktivister som vill bevara naturområdet kring sjön. De har under lång tid uppvaktat den styrande Alliansen och Socialdemokraterna i kommunen.
 • Världsnaturfonden har utsett Råstasjön till den mest skyddsvärda naturplatsen i hela Stockholms län och det finns en stark folklig opinion mot byggplanerna. Bild: Pontus Lundahl/TT
  Världsnaturfonden har utsett Råstasjön till den mest skyddsvärda naturplatsen i hela Stockholms län och det finns en stark folklig opinion mot byggplanerna.

S-politiker satt på dubbla stolar – då tjänade Folkets hus miljoner på markaffär

S-toppar i Solna har använt politiska uppdrag för att tjäna miljoner på en hemlig markaffär. De tio miljoner man tjänat på affären har använts till att bygga ett nytt Folkets hus där samma S-politiker sitter i styrelsen. Frågan är känslig eftersom marken ligger i ett naturområde.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett stenkast från Friends Arena i Solna äger Socialdemokratin, genom Råstahems Folketshusförening, en bit mark som idag är en parkering. Tomten ligger anslutning till den natursköna Råstasjön har tidigare värderats till endast 44 230 kronor. Men tomten blev över en natt extremt värdefull när kommunen öppnade för att tillåta att bostadsbyggande på marken. Toppsocialdemokraten Martin Eliasson och flera av hans partikamrater kände till tomtens potentiella värdehöjning i god tid eftersom han är revisor för Folketshus-föreningen och samtidigt är andre vice ordförande stadsbyggnadsnämnden. En till socialdemokrat sitter i styrelsen för Folkets hus och är ersättare i stadsbyggnadsnämnden.

Hemligt erbjudande

Föreningen vände sig i hemlighet till Riksbyggen med ett erbjudande att få köpa marken. Detta gjordes 2011 – långt innan kommunens förslag till detaljplan blev offentligt ett år senare. Den 1 juli 2013 betalade Riksbyggen 10 miljoner för marken och i avtalet står det att en ännu större summa ska betalas ut om marken får bebyggas, det framgår av föreningens verksamhetsberättelse. Pengarna har använts till att öppna ett nytt Folkets hus i en ny lokal.

”Sitter märkligt till”

Anders Ekegren (FP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är kritisk till att flera socialdemokrater sitter på dubbla stolar.

– S sitter väldigt märkligt till. De har eget intresse i att bebygga det här området. Normalt äger partier inte något. Men i det här fallet äger partiet marken indirekt via Folkets hus, säger han.

Han tror däremot inte att de inblandade S-politikerna har ”några personliga intressen”.

– Men föreningen tjänar ett antal miljoner kronor om marken får bebyggas.

Enligt Anders Ekegren har däremot Socialdemokraterna på grund av jäv inte varit delaktiga i beslutet om en detaljplan.

"Inget märkligt med affären"

Socialdemokratiska oppositionsrådet Arne Öberg ser inget märkligt med markaffären. Även han har dubbla uppdrag dels som ersättare i Riksbyggens lokalförening och valberedare i Folkets hus.

– Alla i arbetarrörelsen har en mängd olika uppdrag. Varken jag eller Martin Eliasson har haft insyn i beredeningen av detaljplanen, säger han.

Han skriver senare i ett mejl att ”det är en Folkets hus-förening som sålt mark till Riksbyggen och därmed har inte Socialdemokraterna något ekonomiskt intresse”.

Vad händer om ni får majoritet, kommer ni ändra detaljplanen så att marken bebyggs?

– Det kan jag inte säga. Vi vet inte om vi kommer ha någon makt i Solna efter valet.

Frågan är känslig på andra sätt. Världsnaturfonden har utsett Råstasjön till den mest skyddsvärda naturplatsen i hela Stockholms län och det finns en stark folklig opinion mot byggplanerna. Nätverket Rädda Råstasjön har haft samtal med den styrande alliansen och med Socialdemokraterna under flera år utan att partiet informerat om att marken redan var såld med intentionerna att den ska bebyggas.

– Det är upprörande. Jag kan inte säga att Socialdemokraterna har varit helt ärliga. Vi har inte känt till att marken sålts med löfte om att den ska bebyggas. De har hela tiden sagt att det måste utredas innan de bestämmer sig, säger talespersonen Henrik Persson.

I diskussionerna med nätverket har Socialdemokraterna enbart talat om de ekonomiska värdena, säger Henrik Persson.

– De har varit ointresserade av vår linje att göra området till naturreservat. Att det nu finns ekonomiska intressen att bebygga marken är skrämmande. Vi vet inte vad som händer efter valet.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Lars Göransson, ordförande Folkets hus, och Martin Eliasson för en kommentar.

Så gick affären till

1. 2007 började kommunen diskussionerna om byggnation på Folkets hus tomt. Markens potentiella värde nådde flera toppsocialdemokrater eftersom de har uppdrag i stadsbyggnadsnämnden.

2. 2011 erbjöd Folketshusföreningen i hemlighet Riksbyggen få köpa den potentiellt mycket värdefulla marken.

3. November 2012. Mer än ett år senare offentliggörs kommunens förslag till en detaljplan.

4. Den 1 juli 2013. Riksbyggen betalar tio ­miljoner i förskott för marken och i avtalet står det att en ännu större summa kommer att betalas ut beroende vilken grad av exploatering som ­tillåts i nästa detaljplan.

Socialdemokrater med dubbla uppdrag

Arne Öberg. Oppositionsråd, ersättare i Riksbyggens lokalförening, valberedare Folkets hus.

Gunilla Åberg. Vid tiden för affären var hon styrelseledamot för Folkets hus och ersättare i stadsbyggnadsnämnden.

Martin Eliasson. Var vid tiden för affären revisor för folkets hus-föreningen och samtidigt är andre vice ordförande stadsbyggnadsnämnden.