Inrikes.

2020-11-24 12:15
  • ”Vi har bestämt att kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Men så konkurrerar det här företaget med lägre löner och osunda villkor för sina anställda”, säger Karin Wanngård, S. Bild: Hossein Salmanzadeh, TT
    ”Vi har bestämt att kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Men så konkurrerar det här företaget med lägre löner och osunda villkor för sina anställda”, säger Karin Wanngård, S.
  • Clara Lindblom, V. Bild: Jessica Segerberg
    Clara Lindblom, V.
Puffetikett
Dagens ETC

S och V: Stoppa Stockholms stads avtal med Move by bike

Kravet: Skärpning – annars vill S och V att staden avbryter samarbetet med Move by bike.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Uppgifterna om hur företaget lönedumpar och slarvar med förarnas säkerhet gör oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) ”riktigt förbannad”.

– Vi har bestämt att kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Men så konkurrerar det här företaget med lägre löner och osunda villkor för sina anställda. Det är helt uppåt väggarna.

Sedan de vann upphandlingen 2017 har Move by bike fraktat mat på uppdrag av Stockholm stad till några förskolor och skolor.

– Stockholm stad ska självklart göra allt för att komma ur ett avtal som drivs med osund konkurrens. Så kan vi inte ha det. Vi skattebetalare kan inte gynna det på arbetsmarknaden. Det är människor som måste ta två tre jobb för att klara sig. De blir utnyttjade och betalar med sina kroppar, säger Karin Wanngård.

När bolaget vann upphandlingen hade S makten i stadshuset, hur gick det till?

– Det är ännu värre. Hade jag fått reda på det här under tiden vi hade makten hade jag avbrutit samarbetet omedelbart.

”Glömmer social hållbarhet”

Även Clara Lindblom (V) anser att staden genast bör bryte med Move by bike.

– Det blir märkligt när ett företag har ett sådant tydligt fokus på ekologisk hållbarhet men helt glömmer bort den sociala hållbarheten.

Hon påminner om att det rödgröna styret redan under den förra mandatperioden införde en policy med krav på villkor enligt kollektivavtal vid upphandlingar.

– Vi införde kraven och de ligger kvar. Där finns det utrymme från staden att ställa väldigt tydliga krav. Om bolaget inte följer dom så ska de åtminstone inte få ett förlängt uppdrag.
 

Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm stad, är också kritisk.
– Det här visar på hur förskjutningen av hur en oseriös arbetsmarknadspolitik tar sig in i kommunen, samtidigt som kommunfullmäktige beslutat om kollektivavtalsenliga villkor ska finnas. Det behövs en granskning av vilka staden upphandlar med. Staden måste avbryta samarbetet omgående.

 

Dagens ETC har sökt skol­borgarråd Isabel Smedberg-­Palmqvist (L) för en kommentar.