Inrikes.

2017-11-24 10:57
Rossana Dinamarco är besviken på Lars Ohlys försvar. BILD: Lars Pehrson/TT Bertil Ericsson/TT
Rossana Dinamarco är besviken på Lars Ohlys försvar.

Rossana Dinamarca: ”Lars Ohly måste stå för att han är en förövare”

Lars Ohly erkänner idag på SvD:s debattsida att han blivit polisanmäld för sexuellt ofredande men ifrågasätter offrets berättelse och förnekar att han gjort något brottsligt. 
Detta kritiseras nu av partikamraten Rossana Dinamarca.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

 

Trakasserierna ska ha skett nyligen i samband med ett av Vänsterpartiet arrangemang. Enligt kvinnans berättelse tafsade Lars Ohly på henne, följde efter henne, skickade sms och uttryckte sig kränkande. Kvinnan, som också är partimedlem, uppmanades senare att polisanmäla händelsen, men utredningen har lagts ner. 
Lars Ohly erkänner i debattartikeln att han varit ”närgången” och skriver också att det inte är upp till ”män att ifrågasätta någon kvinnas upplevelse”. Men enligt V-riksdagsledamoten Rossana Dinamarca är det just det Lars Ohly gör när han skriver att han ”inte gjort något brottsligt”.
– Jag är besviken och arg på att han försöker rädda sig själv. Han ger henne rätt till känslan att bli besvärad men han tar inte ansvar för att han besvärade henne. Varför kan han inte bara säga att det var han som gick över gränsen, säger Rossana Dinamarca.
Hon tycker att Ohlys debattartikel är ett försök att få diskussion att handla om hur kvinnor ”känner sig” istället för vad män gör.
– Det är ett mönster som dyker upp så fort män ertappas med sådana här saker, säger Rossana Dinamarca.
 

Partiet informerat

Vänsterpartiets nuvarande partiledare Jonas Sjöstedt har inte själv tagit del av Rossana Dinamarcas kritik när Dagens ETC når honom.
 – För det första: om man har eller har haft en maktposition som man missbrukar gör detta handlingen grövre, då har man ett större ansvar. För det andra vill jag säga att vårt fokus och vår utgångspunkt nu är den utsatta kvinnan, inte på förövaren, säger Jonas Sjöstedt.
Sjöstedt poängterar att debattartikeln inte på något sätt var ett initiativ från partiet, men att han kände till att den skulle publiceras.
– Som sagt vi vill fokusera på att kvinnan som råkat illa ut mår bra. Jag är faktiskt inte så intresserad av hur förövaren tänker och hur han känner kring det som hänt.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Lars Ohly.