Inrikes.

2021-09-21 08:14
Förskolepersonal kräver att de hårda sjukreglerna som gällt under pandemin behålls.   Bild: Christine Olsson/TT
Förskolepersonal kräver att de hårda sjukreglerna som gällt under pandemin behålls.
Puffetikett
Dagens ETC

Ropen från förskolan: Fortsätt med strängare sjukregler

Under pandemin har barn skickats hem från förskolan vid minsta snuva eller hosta. Nu höjs röster från personalen om att behålla de hårdare sjukreglerna.

Och de föräldrar Dagens ETC har pratat med håller med – trots rekordmycket vab.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den 29 september försvinner flera av restriktionerna och samhället börjar återgå till det normala. Men för många inom förskolan finns det en sak som man inte vill tillbaka till – föräldrar som lämnar snoriga och hostiga barn. Nu höjs röster för att låta de hårdare reglerna som gällt under pandemin vara kvar.

– Vi märker att barnen är piggare och kan delta i verksamheten när de har varit hemma symptomfria i två dagar. Plus att vi pedagoger är kvar i verksamheten, vi blir ju inte smittade på samma sätt. Det är egentligen ganska förnuftigt. Vi ska ju inte gå sjuka till jobbet, varför ska då barn gå sjuka till förskolan? säger Katrin Nörthen, som är förskollärare i Stockholm och sitter i Förskoleupprorets ledningsgrupp.

”För barnens bästa”

Förskoleupproret, som består av pedagoger som arbetar för bättre villkor i förskolan, vill att rekommendationerna ska vara kvar i någon form.

– Det är ju för barnets skull, för barnets bästa. Sen kan jag förstå att föräldrar tycker att det är jättejobbigt. Men jag tror att det är en vana också, säger Katrin Nörthen.

Och Förskoleupproret ser ut att ha stöd bland föräldrarna, i alla fall dem Dagens ETC pratat med. Alla tycker att de hårdare reglerna ska vara kvar i någon form, trots att flera av dem fått vara hemma och vabba betydligt mer än vanligt.

– Jag skolande in min yngsta för en månad sedan och han har redan haft tre förkylningar, säger Sara Hunt, som är mamma till två förskolebarn.

Vabbrekord under pandemin

Och hon är inte ensam i vabbande. Under förra året togs över 8,3 miljoner ersättningsdagar ut, enligt Försäkringskassan. Det är en ökning med 24 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har många upplevt att de varit friskare än vanligt under pandemin och kopplat det till att människor har hållit sig hemma vid sjukdom. Katrin Nörthen säger att det är svårt att säga om förskolepersonalen

varit friskare. Reglerna om att stanna hemma vid minsta symptom har gällt även personalen och gjort att många varit hemma.

– Men min känsla är att vi nog har varit friskare, men att vi har varit tvungna att stanna hemma vid huvudvärk, snuva eller det där lilla, lilla halsontet som går över på ett dygn. Där kanske man behöver hitta en balans, var gränsen går. Den är svår för både oss och föräldrarna att se. Men vi ska definitivt inte backa tillbaka till det här att barn kommer sjuka till förskolan. Det måste bort, säger hon.

Det ökade vabbandet har varit en utmaning för många arbetsgivare under pandemin. Utbildningsförvaltningen i Stockholm är Sverige största förvaltning med omkring

16 000 anställda. Under pandemin har det varit svårt att ersätta personal som varit borta på grund av vab eller egen sjukdom, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholms stad. Men det kommer snart att bli lättare, tror han.

– Möjligheterna att ersätta med vikarier är större nu än under pandemin. Vaccinations-

takten ökar hos hela befolkningen, vilket gör att skolorna är mer beredda att ta i vikarier nu, när risken för smittspridning av corona minskar, säger han.

Ännu inget beslut

Folkhälsomyndigheten har ännu inte bestämt om rekommendationerna för förskolan ska vara kvar efter den 29 september, men ett intensivt arbete pågår med frågan, skriver Kommunalarbetaren.

Lee Orberson säger att man kommer att följa Folkhälsomyndighetens råd och de råd som region Stockholm ger.

Så om Folkhälsomyndigheten tar bort råden, gör ni troligen det också?

– Vi kommer att anpassa oss efter den situation som råder men en del åtgärder kan komma att vara kvar en period. Men sen är det alltid bra att man är hemma när man har sjukdomssymptom. Så ska det vara vanligtvis också. Är man sjuk ska man vara hemma.

Har ni föräldrar till förskolebarn och elever med er där tror du?

– Det är klart att det påverkar hela samhället om man behöver vara hemma. Men vi bedriver en verksamhet som måste hållas öppen i och med att vi har skolplikt och förskolebarn har rätt till omsorg enligt lag. Då har vi också ett arbetsmiljöansvar som gör att vi måste vidta åtgärder för att kunna hålla verksamheten öppen. Det kan givetvis påverka enskilda vårdnadshavares situation, men de allra flesta har förståelse för det, tänker jag mig.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger att det är en självklarhet att sjuka barn inte ska vara i förskolan och hon vill att samma förhållningssätt lever kvar även efter pandemin.

– All tydlighet i frågor som gör att förskollärares arbetsmiljö förbättras och att sjukfrånvaron minskar är väldigt välkommet. Det skulle också leda till färre konflikter mellan pedagogerna och vårdnadshavarna, en vinst för alla, inte minst för barnen, säger hon.

Förskolläraren Katrin Nörthen har själv nästan helt sluppit ta jobbiga diskussioner med föräldrar som ifrågasätter att deras barn rings hem. Men hon säger att det har varit väldigt olika på olika förskolor.

– Vissa har varit väldigt illa drabbade av vårdnadshavare som skällt ut personal på gården, eller att rektorn inte har backat upp det som sagts. Det är riktigt illa. Föräldrar ska inte skälla på budbäraren, på oss som håller ställningarna och ser till att Sverige rullar. Det måste upp på agendan, att utan förskolan så stannar Sverige. Då måste vi vara friska, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: ENKÄT: Hur har er familj påverkats av de hårdare sjukreglerna i förskolan, och tycker du att reglerna ska vara kvar efter pandemin?

Hårdare sjukregler

Under pandemin har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att sjuka barn ska vara hemma två dagar efter att de blivit symtomfria innan de får komma tillbaka till förskolan.

Om de varit hemma i minst sju dagar, och varit feberfria i två dygn, kan de få komma tillbaka med lätta symptom som torrhosta och snuva.

Före pandemin gällde rekommendationen att barnet skulle ha ett gott allmäntillstånd. Vilket innebär att barnet ska vara piggt, feberfritt och orka delta i förskolans normala aktiviteter, som kan innebära utomhusvistelse i flera timmar. Ett feberfritt dygn hemma var enligt Folkhälsomyndigheten en bra tumregel.