Inrikes.

2014-04-24 10:08
Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, säger att de länge jobbat för att förbättra situationen för så kallade importfruar.  Bild: Julia Lindemalm
Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, säger att de länge jobbat för att förbättra situationen för så kallade importfruar.

Roks positiva till MP:s förslag om ”importfruar”

Personer som invandrar i samband med äktenskap måste informeras om partnern tidigare är dömd för våldsamma övergrepp, anser Miljöpartiet. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige ställer sig positiva till Miljöparitets förslag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De som invandrar till Sverige i samband med ett äktenskap bör informeras om den som de gifter sig med tidigare är dömd för övergrepp i relationer. Det föreslår Gunvor G Ericson i en artikel i Metro som publicerades i måndags. Detta för att komma till rätta med så kallade importfruars utsatthet. Riks­organisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) är positiva till Miljöpartiets förslag.

– Vi har tjatat ihjäl oss om så kallade importfruars situation och jobbat med det i många år, säger Angela Beausang, ordförande för Roks.

Hon anser att de som gifter sig med svenskar och flyttar hit bör få så mycket information som möjligt om partnern – både om denne är dömd för våldsbrott eller tidigare har gift sig med personer från utlandet. Rent praktiskt tänker hon sig att informationen skulle kunna delges i samband med att personen söker visum till Sverige, till exempel genom ambassader eller andra myndigheter som hen kommer i kontakt med.

– Men det finns en brasklapp. Risken är stor att kvinnan, som det oftast handlar om, ändå kommer hit, även om hon har fått information om tidigare övergrepp på förhand. De som ”importerar” fruar är ofta otroligt manipulativa. Det är därför viktigt att man inte skuldbelägger kvinnan, säger Angela Beausang.

Hon poängterar också att det är viktigt att de som kommer hit blir informerade om att det finns möjlighet till stöd vid utsatthet – exempelvis genom kvinnojourer.

Fastnar i våldsamma relationer

Enligt tvåårsregeln riskerar personer som gift sig eller ingått samboskap med en svensk medborgare att utvisas om förhållandet bryts innan två år har gått. Detta låser fast många i våldsamma relationer. Tvåårsregeln utnyttjas också systematiskt av vissa som ”importerar” – innan två år har gått tar de ut skilsmässa, och skaffar en ny partner efter att den tidigare har utvisats.

– Det är inte klokt att vi har en sådan regel. Den borde slopas helt, säger Angela Beausang.

Även Miljöpartiet är kritiskt mot lagen och dess konsekvenser.

– Utsattheten förstärks av att uppehållstillståndet i praktiken är villkorat till relationen. Lämnar hen sin relation inom två respektive för EU-medborgare fem år, oavsett orsak, blir konsekvensen utvisning. Man skulle åtminstone kunna se till att de kvinnor som anmält och där det lett till en fällande dom ska få stanna i Sverige, säger Gunvor G Ericson till Metro.

Tvåårsregeln instiftades från början för att förhindra skenäktenskap, där två personer gifter sig för att den ena ska få uppehållstillstånd i landet. Men Angela Beausang menar att lagen ändå inte förhindrar detta.

– Skenäktenskapen går inte att stoppa så här, det är bara en dålig ursäkt. Det finns folk som bara är bekanta, gifter sig för att få uppehållstillstånd och sedan skiljer sig några år senare utan problem, säger hon.

Hundratals söker hjälp

2013 sökte 340 kvinnor som utsatts för ”fruimport” hjälp hos någon kvinnojour. Enligt Angela Beausang har samtliga varit med om någon form av övergrepp, till exempel misshandel, hot eller våldtäkt.

Källa: Roks