Inrikes.

2014-07-04 17:33
SVP I ALMEDALEN. Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson under förberedelserna i Almedalen.  Bild: Janerik Henrikssson/TT
SVP I ALMEDALEN. Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson under förberedelserna i Almedalen.

Rikspolischefen förnekar hotet från nazisterna

Nazister har spridit rädsla omkring sig i Almedalen genom hatiska tal och hot i samband med seminarier. Ändå har polisen inte ingripit och nu försvarar rikspolischefen Bengt Svensson agerandet. Han säger att han inte märkt av någon rädsla.
   – Det är en bild jag inte kan ställa mig bakom, säger han.

Nazisternas närvaro har präglat årets Almedalsvecka och många har vittnat om rädsla. Flera anmälningar har lämnats in till polisen om hot och hets mot folkgrupp och bland andra ETC-krönikören Kawa Zolfagary har knappt vågat gå hem själv om kvällarna.

– Det känns konstigt att som snart 29-årig man få uppmaningen av omgivningen att inte gå ensam hem på kvällen, men jag har varit rädd, säger han.

Kalle Larsson, ordförande för Centrum mot rasism, bekräftar att många av organisationens medlemmar varit rädda och han är kritisk till att polisen inte agerat.

– Nazister tillåts ta över det offentliga rummet och inkräkta på andras livsutrymme. Det är uppenbart att polisen försakat sin uppgift som polismakt, säger han.

Rikspolischef Bengt Svensson försvarar polisens agerande. Han säger att det är en fråga för polisen på Gotland och att de måste förhålla sig till de lagar som finns. Dessutom har alla tal övervakats av erfarna polisbefäl som skulle ha ingripit om någon gick över gränsen, hävdar han.

Vad tänker du kring att många har varit rädda under årets Almedalsvecka?

– Det är en bild jag inte kan ställa mig bakom. Jag har gått i uniform hela veckan och jag har inte hört den kommentaren från någon. Veckan visar vilket demokratiskt samhället vi har, åsikter ställs mot varandra, säger han.

Aktivisten Dror Feiler som har judisk bakgrund blir upprörd när han hör att rikspolischefen inte märkt av rädslan.

– Vilken hudfärg har han? Jo, han är vit, han är inte jude, inte svart, inte muslim, inte rom, inte invandrare. Även om han avskyr dem så är han inte hotad, säger han.

Bokat upp dagarna innan

Region Gotland har bokat Almedalen dagarna innan och efter politikerveckan nästa år. Svenskarnas parti ska på så sätt inte kunna kuppa evenemanget.

– Vi vill åtminstone kunna bestämma när veckan börjar och slutar och just scenen i Almedalen är så symboliskt viktig, säger kommunalrådet Brittis Bentzler (V).

Men helt kan partiet inte stoppas, tror hon. Även i fortsättningen kommer de kunna ha offentliga möten på annan plats, så länge polisen inte säger nej.

Vad tänker du om att många varit rädda under årets Almedalsvecka?

– Det är läskigt och jag hoppas det betyder att polisen inte ger dem tillstånd nästa år. Vi vill inte ha dem här.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter