Inrikes.

2014-05-09 10:55
Hanif Bali (M) tycker inte att reaktionerna på filmen som han lade ut är hans ansvar.  Bild: Dan Hansson/SvD/TT
Hanif Bali (M) tycker inte att reaktionerna på filmen som han lade ut är hans ansvar.

Riksdagsledamot hängde ut 19-åring på Facebook

19-årige Pride-demonstranten Stellan Reidefors filmades när han rev ner en KD-affisch. Sedan spreds filmen på Facebook med anklagelser om att han är AFA-medlem. ”Skottpengar” och ”avskum” är några av kommentarerna.
   Vem som la upp filmen? Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
   – Inte mitt ansvar vilka reaktionerna blir, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under en Pride-demonstration i Solna förra veckan rev 19-årige Stellan Reidefors ner en av Kristdemokraternas valaffischer. Det är ett brott som oftast bedöms som egenmäktigt förfarande. Händelsen fångades på film av riksdagsledamot Hanif Bali (M). Han kontaktade polisen men laddade också upp filmen på sin offentliga Facebook-profil med kommentaren ”Yttrandefrihet enligt AFA”.

– Saken är att jag inte är med i AFA. När jag kollade sidan hade klippet delats 85 gånger och det var många hotfulla kommentarer. Folk ville slå ner mig, utvisa mig till Syrien och ta reda på var jag bor, säger Stellan Reidefors som uppger att han bland annat är medlem i Ung vänster och i Syndikalisternas ungdomsförbund.

Hotats tidigare

Han hävdar att han tidigare hotats av nazister och att han nu inte längre vågar gå ut i samma kläder som han har på filmen, av rädsla för att bli igenkänd. Stellan Reidefors kontaktade Hanif Bali som senare ändrade ”Yttrandefrihet enligt AFA” till ”Yttrandefrihet enligt vänsteryttern”. Han tog dock inte bort filmen som nu delats över 140 gånger. Flera personer kommenterar den på sina egna Facebookprofiler med ord som ”avskum” och ”vänsterslödder”. ”Borde man ha skottpengar på en sådan antidemokratisk röding?”, skriver en man. Hanif Bali kallar kommentarerna ”oacceptabla” men tycker inte att han har något som helst ansvar för dem. Han ser inga problem med att filmen sprids eftersom han inte namngivit Stellan Reidefors.

– Det vi ska veta är att det är en person som utfört en handling offentligt, vilket betyder att om jag filmar och lägger upp det så är det rimligtvis inte mitt ansvar vad reaktionerna blir. Trots att reaktionerna är helt avskyvärda ibland så är det väl ganska märkligt att jag har ett ansvar, säger Hanif Bali.

Varför skrev du att han var med i AFA?

– Jag såg en sådan knapp på honom.

Han själv hävdar att han inte hade en sådan knapp och det går heller inte att avgöra på videon.

– Okej, men det var den knappen jag såg.

Varför ändrade du då sedan från AFA till vänsterextremist?

– På grund av diskussionen. Jag ville att diskussionen skulle handla om hur vissa river ner och förstör demokratin genom att motarbeta de gemensamma regler vi har med allmänna val och affischering. Men sedan märkte jag att diskussionen började handla om vilken ytterlighetsorganisation personen var med i. Det tyckte jag inte tillhörde ämnet.

Måns Svensson är docent i rättssociologi vid Lunds universitet. Han understryker att han tycker att det är synnerligen olämpligt att riva ner valaffischer, men säger att det är helt oacceptabelt att sprida filmer på det sätt som Hanif Bali gjort.

– Vi har ett rättssamhälle som ska hantera eventuella olagligheter Jag tycker inte att det är ett lämpligt sätt använda nätet på. Särskilt inte om man ska föregå med gott exempel såsom varandes representant för demokrati och rättsstat. Rättssamhället har kommit längre än att använda skampålar och uthängning av människor i offentligheten som bestraffning.

Hanif Bali menar att reaktionerna och kommentarerna inte är hans ansvar.

– Det är klart han har ett ansvar för konsekvenserna. Om han kan förutse att en ung människa kan råka illa ut på nätet för en tämligen ringa förseelse så har han inte minst ett moraliskt ansvar, säger Måns Svensson.

Så försvarar 19-åringen nedrivningen

Stellan Reidefors rev ner KD:s valaffisch under en Pride-demonstration i Solna i Stockholm. Han säger att han gjorde det eftersom partiet betraktar transsexualitet som en sjukdom.

Tycker du inte att det är problematiskt ur demokratisynpunkt att riva ner kampanj­affischer?

– Nej. De har bara har lyckats sätta upp massa affischer för att de har pengar, och det gör att de kan vinna röster. Det är inte yttrandefrihet om bara de som har råd får sätta upp affischer.

Men du skulle väl knappast riva ner vänsterpartiers affischer?

– Det beror på vad det står på dem. Det har hänt.

Förstår du om folk kan tycka att du motarbetar yttrandefrihet?

– Ja absolut. Jag stör mig inte på att han lägger upp klippet för att jag river ner affischen. Han skriver att jag är med i AFA, det är problemet.