Inrikes.

2017-10-05 20:54

Riksdagens ”julrusch” gav nytt motionsrekord

I går gick den allmänna motionstiden ut, och intresset var större än någonsin tidigare under mandatperioden från riksdagens ledamöter att lämna in förslag. Året innan valår brukar alltid slå rekord.

”Det är väldigt intensivt, både för oss på centralkansliet och för utskotten”, säger kammarsekreteraren Johan Welander.

Sedan den 12 september har riksdagsledamöterna fått lämna in förslag – så kallade motioner – om vilka ämnen de vill. Då nästa år är ett valår tar många chansen att profilera både sig själva och sitt parti, berättar Johan Welander, vilket gör att årets skörd av inkomna motioner slår rekord.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Generellt är det oppositionspartierna som lämnar in flest motioner, det är mindre vanligt att regeringspartier lämnar in motioner om förändringar i den politik som redan förs, säger han.

Att Sverige har en minoritetsregering öppnar dörren för oppositionen att få igenom fler av sina motioner än vanligt, det kan också vara en bidragande orsak till att så många lämnats in. När Dagens ETC pratar med Johan Welander har redan över 3 000 motioner lämnats in, och ju närmare deadline på torsdagen man kommer desto större blir inflödet, berättar han.

– De sista vi får in är alltid oppositionens skuggbudgetar och budgetmotioner. De brukar komma på sluttampen, och vi vara lite nervösa över att de inte ska hinna i tid, men det gör de ju alltid. Jag tror att det beror på att partierna jobbar in i det sista på dem och kanske också att de vill presentera en del i media innan de lämnar in dem, säger Johan Welander.

Så det är stressigast mot slutet?

– Det är ingen rusning, men ja. Det kan också vara en del som vill lämna in den första motionen för det kan vara en möjlighet att få lite uppmärksamhet. Det är ingen som tältar utanför dock …

Riktad till regeringen

Efter att en motion kommer in till centralkansliet granskas de av Johan Welander och hans kollegor, framför allt ur ett konstitutionellt perspektiv för att undersöka om yrkandena är rätt utformade, om det riktar sig till regeringen och inte en myndighet till exempel. Är något fel ändrar centralkansliet i samråd med motionären.

– Under den allmänna motionstiden är det ovanligt att man måste ändra, det brukar se mycket bra ut från början. Men vi sitter med alla motionerna och lämnar sedan förslag på vilket utskott de ska skickas till, säger Johan Welander.

Men över 3 000 motioner på en knapp månad låter det som en del jobb?

– Ja, man kan säga att det är som vår julrusch. Under den här perioden så pågår det inte något arbete i plenisalen heller, så allt fokus är på den allmänna motionstiden.