Hoppa till innehållet

Inrikes

Efter MP:s besked – Andersson avgår

Bild: Anders Wiklund/Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Efter budgetnederlaget – nu hoppar MP av regeringssamarbetet med S. Det meddelar man vid en pressträff på onsdagseftermiddagen. Efter MP-beskedet meddelade Magdalena Andersson att hon begärt att bli entledigad.

Texten uppdateras.

Vid 16-tiden på onsdagen föll regeringens budget i riksdagen, som istället antog M-KD-SD:s förslag. Utfallet var väntat, sedan Centerpartiet meddelat att de skulle rösta på sitt eget budgetförslag istället för regeringens.

Nu meddelar Miljöpartiet att de kommer att lämna regeringssamarbetet med S och inte tillträder i den nya regeringen.

– Det är inte vår uppgift att genomföra en budget som har förhandlats fram med SD. Det var vi tydliga med i somras, och det står vi fast vid. Mot bakgrund av detta, med ett enat parti bakom oss, konstaterar vi att vi inte kan sitta i en regering som genomför SD-politik. Vi måste kunna se våra väljare i ögonen, säger språkröret Märta Stenevi vid en pressträff.

Efter MP-beskedet meddelade Andersson att hon avgår, bara dryga sju timmar efter att hon valts till statsminister på onsdagsmorgonen.

– Jag har träffat talmannen och begärt att bli entledigad, säger Magdalena Andersson.

– Trots att det parlamentariska underlaget är det samma som tidigare bör regeringen prövas på nytt. För mig är det en fråga om respekt. Jag vill heller inte leda en regering där det kan finnas anledning att ifrågasätta dess legitimitet, säger Andersson.

Hon lovar fortsatt att hålla ingånga överenskommelser med MP.

– De överenskommelser som jag och mitt parti ingått gäller förstås fortfarande, vare sig Miljöpartiet ingår i en regering eller inte.

Formellt hann Andersson inte tillträda som statsminister.

MP har meddelat att de fortfarande kommer att stötta Andersson om hon väljer att bilda en regering med enbart socialdemokrater.

Språkröret Per Bolund säger att han ”djupt beklagar” att M-KD-SD-budgeten röstades igenom.

– Vi har nu en budget framtagen av de blåbruna. Det här är kulmen av de senaste årens politiska spel, men för oss är politik inte bara ett spel utan också det som utformar vårt samhälle och vår framtid.

Miljöpartiets pressträff präglades också av hård kritik mot Centerpartiet.

– Trots att vi har svarat upp mot Centerpartiets krav har de valt att i sista stund bokstavligen släppa fram en SD-förhandlad budget som gör skillnad på folk och folk, och slaktar klimatarbetet, säger Märta Stenevi.

Att MP nu lämnar regeringen kan innebära att ännu en statsministeromröstning måste genomföras. I en sådan omröstning kommer MP att stödja Magdalena Andersson, meddelar partiet.

MP hade fem ministerposter i den senaste regeringen.