Hoppa till innehållet

Inrikes

Rika fortsätter maxa rutavdraget

ETC:s granskning av skatteverkets siffror visar att det är i de mest välbärgade kommunerna som rut vuxit mest under 2016. Störst var ökningen i skånska Vellinge.
ETC:s granskning av skatteverkets siffror visar att det är i de mest välbärgade kommunerna som rut vuxit mest under 2016. Störst var ökningen i skånska Vellinge. Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

ETC nyhetsmagasin

Regeringen halverade maxbeloppet för rutavdrag för att minska lyxkonsumtionen och gynna vanliga barnfamiljer. Ett år senare visar ETC:s granskning att det blivit precis tvärt om. I de rikaste kommunerna har rutavdragen ökat ytterligare, medan de minskat i de fattigare. "Glesbygden får subventionera städningen i storstadskommunerna", så är det, säger Lars-Ove Jansson (S), kommunalråd i Arvika.

Från och med nyår täcks praktiskt taget alla former av betalt hemarbete in i rutavdraget. Socialdemokraterna var från början kritiska när alliansen införde subventionen 2007, men det senaste året har möjligheterna att göra rutavdrag utökats ordentligt. I augusti 2016 lades flyttjänster, trädgårdsarbete och it-tjänster till – utöver barnpassning och städning, som fortfarande är den tjänst som används mest. Och sedan den 1 januari omfattas även reparation av vitvaror.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser