Inrikes.

2019-06-11 11:00
Åsa Enervik, RFSU. Bild: Nadja Hallström/RFSU / Staffan Löwstedt/SvD/TT
Åsa Enervik, RFSU.
Puffetikett
Dagens ETC

RFSU startar erektionsakut: ”Vill bryta skam och tabu”

Barnmorskan Åsa Enervik vid RFSU-kliniken i Stockholm svarar på varför det är så viktigt att få hjälp med erektionen.

Varför startar ni ett chattforum om erektion nu?

– För att den undersökning vi har gjort visar att nästan hälften av alla män över 50 år lider av erektionsproblem och att bara var fjärde man med erektionsproblem sökt vård. Det finns ett stort tabu kring detta för många män och en vanlig anledning till att man inte söker hjälp är att man skäms. Trots att männen i undersökningen säger att erektionsproblemen försämrar deras relation med deras partner, gör dem nedstämda och försämrar deras självkänsla så drar sig många för att söka vård. Hälften av männen med problem har inte ens googlat för att se vad man kan göra.
Vi vill lyfta det här tabut så att män slipper lida i tysthet eller självmedicinerar med till exempel Viagra som de köper på nätet.
Genom chatten hoppas vi kunna nå alla de män som inte söker hjälp, säger Åsa Enervik.

Vilken slags hjälp och behandling erbjuder ni?

– Det kan vara allt från medicin till samtalsterapi. Vi tycker också att det är viktigt att man inom den vanliga vården ställer fler frågor om den sexuella hälsan. Den är en vital del av vårt generella välmående och det finns både medicinska biverkningar och andra sjukdomar som kan påverka erektionsförmågan, till exempel depression, nervskador, övervikt och högt blodtryck.

Är stånd en mänsklig rättighet? Bidrar inte en erektionsakut till idén om att ståndet är det absolut viktigaste för mäns sexualitet?

– Just den idén är en bidragande orsak till att män upplever erektionsproblem, att man har för mycket fokus på prestation och stånd. Det är bland annat det som de här männen kan få hjälp med i en samtalskontakt, att lära sig att bredda vad som är sex. För många är samlag lika med sex, och det är väldigt krävande för en person som inte har en fungerande erektion att ha den sortens sex. Det finns andra njutningsfulla sätt att sex på tillsammans med andra, eller sig själv, som inte kräver en hård kuk. Man kan ha en mjuk kuk och ha ett skönt och härligt sexliv.

Folkhälsoinstitutets nya undersökning visar att 21 procent av kvinnorna saknar sexuell lust och tidigare undersökningar har bland annat visat att en fjärdedel av alla kvinnor inte får orgasm vid sex. Dessutom lider många kvinnor av vestibulit och endometrios som också påverkar sexlivet negativt. Borde ni inte starta en klitorisakut också?

– Absolut. Vi jobbar med det också, det ena utesluter inte det andra. Vi arbetar hela tiden med sexualupplysning och sexuell hälsa på olika sätt oavsett könsidentitet och ålder.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter