Den nuvarande abortlagen i Sverige infördes 1975. Då var den modern och gav kvinnor ökade rättigheter till abort. Nu har den medicinska utvecklingen gjort att abortlagen behöver anpassas. Framför allt är de flesta aborter idag medicinska och inte kirurgiska som de var 1975.
Den som gör en abort idag tar två läkemedel, det första på en vårdinrättning och det andra i hemmet. Nu föreslår den utredning som lämnats till regeringen att båda läkemedlen ska kunna tas i hemmet. Det skulle kunna betyda att den som gör aborten aldrig behöver träffa vare sig barnmorska eller läkare, vilket skulle kunna snabba på processen.
– Det är bra att det tydliggörs ordentligt i lagen att hälso- och sjukvården har ett ansvar att tillhandahålla aborter och att det ska göras skyndsamt. Om man väl bestämt sig för att man vill göra en abort, då vill man att det ska gå snabbt att få vård, säger Kristina Castell på Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).
Kristina Castell har suttit med i den expertgrupp som anlitats av utredningen och många av de förslag som läggs nu är helt i linje med vad förbundet har kämpat för länge.
– Att kunna göra hela aborten i hemmet om den gravida vill, det öppnar för möjligheten att inte ens behöva komma till en vårdinrättning. Det kanske inte spelar så stor roll när man befinner sig i Stockholm eller i storstäderna där det finns god abortvård på nära håll. Men tittar man ute på landsbygden kan det vara 15-20 mil till en vårdinrättning, säger hon.
”Dra inte i långbänk”
Gränsen för rätten att göra abort, som idag går vid vecka 18, ska stärkas genom att den skrivs in i lagen. Utredningen föreslår också att den skrivning som finns i lagen idag om att bara läkare får utföra abort ska strykas. Det kan ge barnmorskor en viktigare roll. Men för att barnmorskor ska få skriva ut abortläkemedlen behöver förskrivningsrätten justeras, vilket Läkemedelsverket och Socialstyrelsen tar beslut om. Utredaren Inga-Maj Andersson uppmanar därför regeringen att ge myndigheterna uppdraget att förändra förskrivningsrätten.
– Om det här lagförslaget går igenom är det ett bra första steg. Sedan vill vi inte att de verkliga förändringarna ska dras i långbänk utan att det hanteras skyndsamt så att de som vill göra abort i närtid kan få snabbare tillgång till vård, säger Kristina Castell.
Om abort frikopplas från fysiska vårdinrättningar, finns det då någon risk att oseriösa vårdgivare ger sig in den här vården?
– Nej. Det som står i lagförslaget är att det ska vara verksamheter som har särskild kompetens. Det är inte så att vilken vårdcentral eller digital vårdservice som helst ska kunna erbjuda vård. Det är fortfarande väldigt reglerat. Det är jag inte orolig för alls, säger Kristina Castell.